Krijg je van bier een bierbuik? Hoe kan het dat sommige bieren naar banaan smaken? Kunnen mensen de complexe smaken van verschillende bieren proeven? Hebben bieren eigenlijk wel complexe smaken? Deze en andere vragen beantwoordt New Scientist tijdens de Nacht van Kunst en Kennis, op 19 september in Leiden.

08_agenda_bier eventVan 19.00 tot 1.00 uur organiseert New Scientist een gevarieerd programma in de Leidse Schouwburg, met lezingen over onder meer de mythes over bier en het brouwproces van brouwerij Jopen. Maar een programma over bier is natuurlijk niets zonder het hoofdonderwerp van de avond ook te kunnen proeven.

Kunnen we AI-chatbots leren vergeten?
LEES OOK

Kunnen we AI-chatbots leren vergeten?

Kunstmatig intelligente systemen zijn een kei in het onthouden en verwerken van bergen gegevens. In vergeten zijn ze minder bedreven. En precies dat i ...

Drie brouwerijen bieden deelnemers een glaasje aan: ’t IJ, Leidsch Bier en Pronck.  De laatste brouwde speciaal voor het lustrum van de Universiteit Leiden een bijzonder bier, dat je de hele avond kan kopen bij de Leidse Schouwburg en om 19.45 uur tijdens een proeverij kan uitproberen.

Van kruidnagel tot banaan

Ook de lezingen zijn zeker de moeite waard. Gino Baart, chemicus en bieronderzoeker aan de Universiteit van Leuven, vertelt in zijn lezing over de wetenschap achter bier. Hij onderzoekt de smaken van bier, wat er in complexe bieren zoals dubbels en tripels vaak wel een stuk of duizend zijn, van kruidnagel tot banaan. Dit onderzoekt hij met behulp van nauwkeurige chemische analyses, maar vooral ook met testpanels van proevers.

Lees meer over de wetenschap achter bier in het juninummer van New Scientist, te bestellen in de webshop.
Lees meer over de wetenschap achter bier in het juninummer van New Scientist, te bestellen in de webshop.

Het menselijk smaakpalet blijkt namelijk veel nauwkeuriger dan zelfs het beste meetapparaat. Volgens Baart kunnen mensen al smaken proeven die als minder dan één deeltje per miljoen deeltjes aanwezig zijn in oplossingen, vergelijkbaar met een druppel smaakstof in een gevuld zwembad. ‘In een chemische meting zie je dat ook wel terug als een klein piekje, maar in het woud van piekjes van verschillende smaakstoffen is de meting soms niet accuraat genoeg om de stof te analyseren’, zegt Baart.

Tijdens de Nacht van Kunst en Kennis kan het publiek zich voor één avond een professionele bierproever wanen: Baart laat hen tijdens zijn lezing allemaal een aantal verschillende biertjes met uiteenlopende smaken proeven.

Kaarten voor de Nacht van Kunst en Kennis zijn te bestellen via nachtvankunstenkennis.nl. Hier staat ook meer informatie over de rest van het programma.
Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees verder: