Ja, je leest het goed. Hartstikke hot! Nu de ijskappen van de Noordpool langzaam beginnen weg te smelten dankzij de opwarming van de aarde wordt de Noordelijke IJszee toegankelijk voor allerlei nieuwe activiteiten, zoals scheepsverkeer en olieboringen. Vooral vanwege dat laatste is de interesse in het gebied de laatste jaren gestegen.

Heleen Middel
Heleen Middel

Verwacht wordt dat 25 procent van de onontdekte olie- en gasreserves zich bevinden onder het poolijs, wat met oog op de snel dalende huidige oliereserves natuurlijk erg aantrekkelijk is. En dus is er een ware cold rush losgebroken; de Russen hebben hun vlag al op de bodem van de Noordpool geplaatst, Denemarken claimde het volledige bij de VN en ondanks de vele protesten van milieuorganisaties kreeg Shell afgelopen week toestemming om te gaan boren naar olie in Alaska.

Is er een optimale oplossing voor zowel mens als natuur?

Maar wat betekent al deze nieuwe menselijke activiteit voor het ecosysteem van het poolgebied? En wat betekent dat dan voor de rest van de wereld? Hoe zal deze kwestie zich verder ontwikkelen, en is er een optimale oplossing voor zowel mens als natuur?

‘Invasieve exoten bestrijden  doet meer kwaad dan goed’
LEES OOK

‘Invasieve exoten bestrijden doet meer kwaad dan goed’

Het is doorgaans geen goed idee om invasieve exoten te bestrijden, stelt Menno Schilthuizen. Daarmee vertraag je het natuurlijke proces.

Om deze vragen voor mezelf en voor jullie te kunnen beantwoorden, vlieg ik vanavond zelf de middernachtzon tegemoet om meer dan een maand verblijven op Spitsbergen!

Tijdens mijn verblijf zal ik een cursus in Arctic Petroleum Sciences volgen aan The University Centre of Svalbard (UNIS) in Longyearbyen. Ik zal hier leren over verscheidene aspecten van industriële activiteiten op de Noordpool, van aardwetenschappen en politicologie tot risicoanalyses en milieuimpacten. Natuurlijk zal ik niet de hele tijd met m’n neus in de boeken zitten en ben ik ook van plan om veel van de natuur te gaan zien.

In mijn wekelijkse blog wil ik jullie op de hoogte houden van mijn persoonlijke ervaringen en zo een kijkje geven in dit unieke gebied van de wereld. Daarnaast hoop ik helderheid te kunnen scheppen in de kwestie die nu aan de gang is: wel of niet boren op de Noordpool?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees ook: