Als je op één middag een astronaut, een Nobelprijswinnaar en een bekende cabaretier in één ruimte tegen het lijf kunt lopen, dan weet je zeker dat je op een goed feestje bent. 

Vandaag ligt het eerste nummer van onze New Scientist eindelijk in de winkel. Afgelopen dinsdag kregen genodigden al de kans het eerste nummer te bewonderen tijdens ons feestelijke lanceringsevenement. Hoogtepunt van het evenement was de overhandiging van het eerste nummer aan astronaut André Kuipers.

lancering_new_scientist_lr-11
Hoofdredacteur Irene de Bel overhandigt het eerste nummer van New Scientist aan astronaut André Kuipers.

Maar er was nog een hoop meer te beleven. Zo was het podium bijna te klein voor de enorme dot kinetische energie die het hilarische optreden van onze nieuwe columnist Hans Sibbel (beter bekend als cabaretier Lebbis) wist op te wekken. Hij speelde de zaal plat met zijn anekdote over hoe hij en André Kuipers in 1977 samen flamingo’s vingen tijdens een bijbaantje.

Mysterie van de quantumlinzen: wisselen peulvruchten geheime signalen uit?
LEES OOK

Mysterie van de quantumlinzen: wisselen peulvruchten geheime signalen uit?

Onderzoekers vragen zich af wat het doel is van zogeheten biofotonen. Hebben we hier te maken met een soort plantaardige quantumcommunicatie?

Daarna was er ruimte voor een inhoudelijk stevig debat met het thema ‘waarom we wetenschap nodig hebben om de wereld te redden’. Het debat stond onder leiding van presentator Pieter van der Wielen (bekend van onder andere Labyrinth en Hoe?Zo! Radio). De deelnemers waren Nobelprijswinnaar en theoretisch fysicus Gerard ‘t Hooft, wetenschapsjournalist Govert Schilling en de Vlaamse arts en publicist Kris Verburgh. Het debat ging alle kanten op – van de vraag of ‘de wereld’ uit de stelling nu stond voor de fysieke wereld of de mensheid, mijmeringen over hoe lang de wetenschappelijke methode nog stand zal houden, filosofische bespiegelingen over hoe wetenschap ons nederig maakt tot de concrete oproep tot een nieuw wetenschappelijk vakgebied: de menskunde.

Na het debat was er ruimte voor een borrel en – dan eindelijk – het doorbladeren van het allereerste nummer van New Scientist. Bent u ook benieuwd naar ons eerste nummer? Vanaf vandaag zijn wij overal te verkrijgen.

Bekijk hieronder de foto’s voor een sfeerimpressie van ons lanceringsevenement.

En tot slot, voor de liefhebber, nog een kort overzicht van de eerste reacties op twitter: