Ben je er klaar voor om een echte mutant ninja turtle te ontmoeten? Dit is Akut-3, de schildpad die tijdens een bootongeluk een deel van zijn bek verloor. Hij heeft een 3D-geprinte prothese gekregen, waarmee hij binnenkort weer zelf kan overleven in het wild.

De nieuwe bek van Akut-3.  Bron: DEKAMER
De nieuwe bek van Akut-3.
Bron: DEKAMER

Akut-3 zwom in de middellandse zee toen hij in botsing kwam met de schroef van een motorboot. De zeeschildpad verloor bij het ongeluk een deel van zijn kaak.  Daardoor kon hij niet meer zelfstandig eten. Akut-3 woont sindsdien in het Sea Turtle Rescue Center DEKAMER, in Turkije. Zijn verzorgers moesten de 45 kilogram zware zeeschildpad dagelijks met de hand voeren om hem in leven te houden.

Titanium

De schade aan de bek van Akut-3.  Bron: BTech
De schade aan de bek van Akut-3.
Bron: BTech

Een Turks biotechnisch bedrijf dat specialiseert in medische protheses brengt daar nu verandering in. BTech Innovation 3D-printte een nieuwe bek voor het dier. Akut-3 kreeg een nieuwe kaak van het sterke metaal titanium. Met de nieuwe kaak kan de schildpad weer zelf zijn maaltje naar binnen werken – en  het ziet er ook nog eens ongelofelijk stoer uit.

Frans de Waal (1948-2024): ‘Zo speciaal zijn wij mensen niet’
LEES OOK

Frans de Waal (1948-2024): ‘Zo speciaal zijn wij mensen niet’

Primatoloog Frans de Waal is op 14 maart 2024 overleden. In juni 2019 interviewde New Scientist De Waal. De les die hij meegaf: ‘zo speciaal zijn wi ...

Om een goed passende kaak te printen, hebben de biotechnologen eerst een CT-scan gemaakt van de schildpad. Daarna gebruikten zij computersoftware om een 3D-model van de bek te maken. Het kostte chirurgen en dierenartsen uiteindelijk 2,5 uur om de kaak op zijn plek te zetten.

Terug naar zee

Vooralsnog lijkt het erop dat Akut-3 positief reageert op de prothese. Als het goed gaat, kan het dier binnenkort terug naar de zee. Er is echter nog een mogelijkheid dat het schildpaddenlijf de kaak afstoot. Akut-3 wordt daarom nog even goed in de gaten gehouden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees ook: