Wil je een kijkje nemen in de planetoïdengordel? Je zou een vreselijk lange reis moeten afleggen voordat je dit planetoïden-rijke gebied van ons zonnestelsel live zou kunnen zien. De gordel ligt namelijk tussen de 1,6 en 3,4 miljoen kilometer van onze planeet verwijderd, tussen de planeetbanen van Mars en Jupiter.

Gelukkig hoef je niet echt in een raket te stappen om de planetoïdengordel te bewonderen. Astronoom Alex Harrison Parker brengt de planetoïden gewoon naar je scherm. Hij baseerde de bovenstaande animatie op de observaties van de Sloan Digital Sky Survey.

Wat gebeurt er als de permafrost ontdooit?
LEES OOK

Wat gebeurt er als de permafrost ontdooit?

Door de opwarming van de aarde dooit de permafrost in rap tempo. Aardwetenschapper Niek Jesse Speetjens deed onderzoek naar de gevolgen.

Trojanen

Het schijnbaar simpele filmpje zit tjokvol informatie. We zien meer dan 100.000 planetoïden, hun banen, hun grootte en hun samenstelling (met een kleurcode aangegeven). Planetoïden die op Vesta lijken zijn bijvoorbeeld groen. Trojanen zijn rood. Gooi dat allemaal in één filmpje, en je krijgt een prachtige mengeling van duizenden dansende stipjes.