Vandaag opent Nederland haar allereerste SolaRoad. Dit fietspad is betegeld met zonnepanelen, waardoor het op een duurzame manier elektriciteit opwekt.

Bron: solaroad.nl
Bron: solaroad.nl

Het fietspad ligt in Krommenie, in de provincie Noord-Holland. Het is een pilotproject, waarmee de makers willen testen hoeveel energie het fietspad oplevert, hoeveel onderhoud het pad behoeft, en of de opbrengst van elektriciteit de hoge kosten van de aanleg compenseert. De pilotfase zal drie jaar duren.

Lagen van de SolaRoad

Onlangs is de eerste 70 meter van het fietspad aangelegd en alvast in gebruik genomen. Binnenkort komt daar nog 30 meter bij. Het pad bestaat uit losse stukken van elk 2,5 bij 3,5 meter groot. De bovenste laag is gemaakt van gehard glas van ongeveer een centimeter dik. Daaronder schuilen de silicium zonnecellen. In principe verwachten de bedenkers dat het pad tot 70 kilowattuur per vierkante meter per jaar kan opwekken. Dat zal onder andere afhankelijk zijn van hoe snel vuil het glas ondoorzichtig maakt.

De tweede oerknal: een radicaal nieuw idee over de oorsprong van donkere materie
LEES OOK

De tweede oerknal: een radicaal nieuw idee over de oorsprong van donkere materie

Sommige fysici opperen dat donkere materie in een eigen oerknal is ontstaan. Dat zou ons beeld van het heelal op zijn kop zetten.

Het glas moet niet alleen vuilafstotend zijn, maar moet ook een wegdek opleveren dat veilig genoeg is voor de gebruikers. Daarvoor moet het stroef en sterk zijn, om slipgevaar te voorkomen.

Energiewinning

Als het project genoeg oplevert, zouden ook andere paden en wegen in Nederland kunnen veranderen in solaRoads. Gezien ons wegennetwerk bestaat uit talloze kilometers, kan dat een flinke duit in het zakje doen voor onze elektriciteitswinning.

Lees ook: