Het was vorige week zo koud buiten dat ik spontaan overwoog te migreren. Tijdelijk dan. Gewoon, voor de wintermaanden. Helaas zijn er wat praktische bezwaren (huis, baan, taal en kosten om maar wat te noemen). Vogels hebben deze problemen niet, en vertrekken dan ook massaal naar het zuiden terwijl wij hier wanhopig tegen de verwarming kruipen.

"Winter? Oké doei." Deze slimme vogels zoeken warmere oorden op. Bron: Wikimedia Commons
“Winter? Oké doei.” Deze slimme vogels zoeken warmere oorden op.
Bron: Wikimedia Commons

Hoe weten vogels wanneer het tijd is te vertrekken? Hoe vinden ze hun weg? En waarom vliegen ze altijd in een V-vorm? Bioloog Joe Hanson beantwoordt deze vragen in onderstaande video van It’s Okay To Be Smart. Zelfs als je al wat van vogelmigratie weet, is deze video erg interessant. Weet je bijvoorbeeld welke vogel de langste migratieafstand aflegt? Wie het snelst vliegt? Of wie het meeste vet verliest tijdens zijn reis? Hint: het beestje verliest een derde van zijn lichaamsgewicht per dag terwijl het de Golf van Mexico oversteekt.

Nieuwsgierig geworden?

Hoe (on)gezond zijn caloriearme suikervervangers?
LEES OOK

Hoe (on)gezond zijn caloriearme suikervervangers?

Caloriearme suikervervangers, zoals aspartaam, zitten tegenwoordig in allerlei producten. Maar hoe gezond zijn deze zoetstoffen eigenlijk?

Lees ook: