Hoe maak je je punkband wereldberoemd? Vang zo nonchalant mogelijk een biertje uit de lucht tijdens het crowdsurfen. Dat is wat de zanger van de Nederlandse punkband John Coffey op muziekfestival Pinkpop wist te presteren. Online magazine Slate bekeek de wetenschap achter deze prestatie.

Op zaterdag 13 juni is de Nederlandse punkband John Coffey bezig met een ruig optreden op Pinkpop. Op het hoogtepunt van de show wordt zanger David Achter de Molen letterlijk op handen gedragen door het publiek. Op dat moment gebeurt er iets wat zich als een lopend vuur wereldwijd over het internet verspreidde.

Met je handen praten, helpt je bij het leren, onthouden en overtuigen
LEES OOK

Met je handen praten, helpt je bij het leren, onthouden en overtuigen

Waarom bewegen we onze handen als we praten? Psycho­­loog Susan Goldin-Meadow onthult de verborgen krach­ten van gebaren.

Zanger David van punkband John Coffey vangt een biertje uit de lucht alsof het niets is.

Een enthousiasteling uit het publiek gooit een plastic beker bier richting de crowdsurfende David. Hij vangt het uit de lucht, neemt een slok en gooit de lege beker nonchalant over zijn schouder. Niks bijzonders. Rock ’n Roll. Toch?

Kennelijk is dat wel degelijk heel bijzonder. De prestatie blijkt een samenspel tussen een goede werptechniek, versnellingsenergie, momentum, en de juiste dosis alertheid. Het blijkt namelijk niet eenvoudig om zo te gooien dat er bier in de beker blijft. Daar is genoeg luchtweerstand op de beker voor nodig, en ook voldoende verschil in bewegingsenergie tussen beker en bier is essentieel voor een mooie baan door de lucht richting zanger.

Daarover is vanuit wetenschappelijk oogpunt wel wat te zeggen, en dus vroeg het Amerikaanse online magazine Slate wetenschapsblogger Phil Plait om een filmpje te maken. Bekijk hem hier:

Video: Slate & Phil Plait

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees ook: