Jordi Heijman

Jordi Heijman1985
Geneeskunde
Cardiologie en Systeembiologie
Maastricht University

In een gezond hart wordt iedere hartslag aangestuurd door een elektrisch signaal. Tijdens een hartritmestoornis is die elektrische activiteit ontregeld. Dat kan leiden tot een beroerte en zelfs hartdood. Jordi Heijman bestudeert de mechanismen die hartritmestoornissen veroorzaken. Deze kennis draagt bij aan een snellere identificatie van mensen met een verhoogd risico en aan de ontwikkeling van betere behandelmethoden.

Heijman gebruikt in zijn onderzoek experimenten die de elektrische eigenschappen van de hartspiercellen meten. Bovendien ontwikkelt hij computermodellen die gebruik kunnen maken van dit soort gegevens. Dit leidt tot ‘virtuele hartcellen’ die helpen bij het begrijpen van complexe interacties en bij het maken van voorspellingen.

Een van de uitdagingen van dit moment is het steeds verder personaliseren van de gebruikte computermodellen, door bijvoorbeeld rekening te houden met verschillen in de elektrische eigenschappen van mannen en vrouwen en de gevolgen van genetische variatie.

Ga naar de stempagina