De Duidelijketaalprijs werd vanmiddag uitgereikt aan de wetenschapper die zijn werk het helderst met een breed publiek heeft gedeeld. Bas Haring, bijzonder hoogleraar publiek begrip van wetenschap aan de Universiteit Leiden,kwam als winnaar uit de bus.

Nederland, Leiden, 13 mei 2016 Uitreiking Duidelijke Taalprijs aan Bas Haring, Taalcentrum foto: Elmer van der Marel
V.l.n.r.: Rob Doeve (directeur Taalcentrum-VU), Bas Haring en Marco Verhoef (weerman en winnaar vorig jaar). Foto: Elmer van der Marel

‘Duidelijke taal is mijn baan’, zegt Haring bescheiden. ‘Ik vind het super tof om in een rijtje met iemand als Robbert Dijkgraaf te staan, maar hij doet nog een hoop meer belangrijks dan duidelijk wezen over wetenschap: het leiden van een prestigieus onderzoeksinstituut bijvoorbeeld’, grapt hij.

Dijkgraaf wist het tot plek drie in het klassement te schoppen. Theoretisch sterrenkundige Vincent Icke werd tweede en neuropsycholoog Erik Scherder belandde op plek vier. De overige genomineerden waren econoom Barbara Baarsma, terrorisme-expert Beatrice de Graaf, neuropsychologe Margriet Sitskoorn, overgewichtsspecialist Jaap Seidell, hoogleraar wetenschapscommunicatie Ionica Smeets en alzheimer-specialist Philip Scheltens.

'Mensen zijn huiverig voor onbekend voedsel'
LEES OOK

'Mensen zijn huiverig voor onbekend voedsel'

Cagla Cinar onderzoekt onze afkeer van onbekend voedsel. Want waarom eten mensen bijvoorbeeld niet graag een reep gemaakt van insecten?

Aftrek voor jargon

De tien wetenschappers werden beoordeeld door een driekoppige jury van het van Taalcentrum-VU. De jury analyseerde zes radio of tv optredens van iedere kandidaat op basis van helderheid, retorica en media-afstemming. Zo werden concretiseringen en interactie met het publiek gewaardeerd en kregen deelnemers punten aftrek voor jargon en onduidelijkheid.

Haring scoorde op alle drie de vlakken het best. De wetenschappelijke benadering waarmee de jury te werk ging maakt hem extra trots. Want helder communiceren over wetenschap, dat gaat ook bij Haring niet altijd vanzelf. ‘Ik doe echt mijn best om duidelijk te zijn. Ik kan een zin wel honderd keer overlezen om te horen of hij wel lekker loopt.’

Haring, naast hoogleraar publiek begrip van wetenschap ook filosoof, zegt de prijs graag te willen interpreteren als Duidelijkedenkprijs. ‘Niet alleen maakt duidelijke taal maakt mensen wijzer, ook gaat een hoop helder denken aan vooraf.’

De prijs werd uitgereikt door de winnaar van vorig jaar, weerman Marco Verhoef. De prijs bestaat uit een oorkonde en een cartoon van tekenaar Bas van der Schot.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees verder: