Tijdens een internationaal pijnsymposium in het Spaanse Valencia hebben artsen opgeroepen tot meer aandacht voor het nut van opiaten.

Chronische pijnpatiënten krijgen niet alle hulp die met bestaande geneesmiddelen mogelijk is. Artsen gebruiken te weinig opiaten, een klasse pijnstillers met als bekendste voorbeeld morfine. Deze middelen zijn ten onrechte voorbehouden voor mensen met chronische kankerpijn, hoewel ook deze laatste groep onderbehandeld is. Ze kunnen echter ook nuttig zijn bij ontstekingspijnen (artritis), lage rugpijn, discushernia, osteoporose en andere vormen van chronische pijn.

Daarover waren verscheidene sprekers van het internationaal pijnsymposium op 19 en 20 november in Valencia het eens. Ze benadrukken dat opiaten soms beter werken dan klassieke pijnstillers en dat bij een juiste selectie van patiënt en toedieningswijze zowel de angst voor nevenwerkingen als die voor verslaving ongegrond is.

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’
LEES OOK

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’

Medisch bioloog Yvette van Kooyk wil het immuunsysteem leren kankercellen aan te vallen door hun suikerjas-vermomming weg te knippen.

Naast artsen – die ook nog eens moeten leren om vaker aan hun patiënt te vragen of hij pijn heeft – moeten ook patiënten en apothekers hun instinctieve afkeer van opiaten overwinnen

Ann De Ron