China heeft bekendgemaakt dat het de techniek beheerst voor het opwerken van nucleaire brandstof. Daarmee kan de volksrepubliek de verwachte energievoorraad uit de beschikbare hoeveelheid brandstof sterk omhoog brengen.

Ook werkt het land aan een kweekreactor.

In een persbericht laat de China National Nuclear Corporation weten dat het bedrijf uit gebruikte nucleaire brandstofstaven uranium en plutonium heeft kunnen halen. Daarmee zou de voorraad kernbrandstof van China zijn gestegen van vijftig jaar naar in theorie drieduizend jaar.

Heino Falcke fotografeerde als eerste een zwart gat: ‘Nog mooier dan ik al die tijd had verwacht’
LEES OOK

Heino Falcke fotografeerde als eerste een zwart gat: ‘Nog mooier dan ik al die tijd had verwacht’

Heino Falcke, hoogleraar radioastronomie, maakte in 2019 de eerste foto van een zwart gat. Op dit moment doet hij onderzoek n ...

Verschillende Europese landen, Rusland, de Verenigde Staten, India en Japan beheersten het opwerkingsproces al. China zegt op eigen kracht en ‘na meer dan twintig jaar van proeven en frustraties’ een proces te hebben ontwikkeld.

China zou ook een kleine zogeheten snelle kweekreactor draaiend hebben. Die gebruikt naast uranium-235 ook plutonium als brandstof en kan bovendien van het makkelijk winbare uranium-238 plutonium maken. Kweekreactoren in Engeland, Frankrijk en Duitsland kwamen in de jaren tachtig en negentig niet goed van de grond, omdat het proces economisch en maatschappelijk onhaalbaar bleek.

China zet sterk in op kernenergie voor het stillen van de energiehonger. Er staan dertien kerncentrales in het land en de planning is om er voor 2020 nog enkele tientallen bij te bouwen. Op dit moment verbrandt het land voor het opwekken van elektriciteit vooral steenkool.