Wetenschappers hebben het genoom van de Groenlandse walvis in kaart gebracht. De informatie verhult wellicht het geheim van gezond oud worden.

De kop van een Groenlandse walvis.  Bron: Kate Stafford / Cell Reports 2015
De kop van een Groenlandse walvis.
Bron: Kate Stafford / Cell Reports 2015

De Groenlandse walvis (Balaena mysticetus) kan meer dan tweehonderd jaar oud worden. Toch hebben ze nauwelijks te kampen met ouderdomsziekten. Onderzoekers brachten het genoom van het dier in kaart om te begrijpen waarom. ‘Ons onderzoek brengt nieuwe genen aan het licht voor verdere studie’, zegt ouderdomsbioloog João Pedro de Magalhães van de universiteit van Liverpool. ‘Ik denk dat de evolutie deze diersoort met verschillende ‘trucs’ heeft uitgerust zodat ze langer leven. Door deze ‘trucs’ van de Groenlandse walvis te identificeren, kunnen we ze wellicht gebruiken om ouderdomsziekten bij mensen te bestrijden.’

Genen

Om het genoom in kaart te brengen, gebruikten de onderzoekers DNA afkomstig uit het spierfweefsel van een 51 jaar oud walvisvrouwtje. Ze vergeleken het genoom met dat van twee andere walvissoorten en van achttien andere zoogdieren, zoals mensen, ratten en olifanten. De Groenlandse walvis blijkt afwijkende genen te hebben die verantwoordelijk zijn voor celdeling, DNA-reparaties en ouderdom. Dat zorgt ervoor dat de walvis bijvoorbeeld minder snel  kanker krijgt, een ziekte die het resultaat is van onbeheerste celvermenigvuldiging, ondanks het feit dat het dier 1000 keer meer cellen heeft dan een mens.

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’
LEES OOK

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’

Medisch bioloog Yvette van Kooyk wil het immuunsysteem leren kankercellen aan te vallen door hun suikerjas-vermomming weg te knippen.

Muizen

Het team wil de afwijkende genen van de walvis nu gebruiken in proefmuizen, om te zien of deze genen inderdaad leiden tot een langere levensverwachting en weerstand tegen ouderdomsziekten.

Lees ook: