Spoelen met drinkwater is nu de enige methode in Nederland om gesneden groenten en fruit langer houdbaar te maken. Het Instituut voor Agrotechnologisch Onderzoek (ATO) onderzoekt of een natuurlijk wasmiddel het waterverbruik kan beperken.

Gemak dient de mens. De Nederlandse consument eet jaarlijks 10-15% meer kant-en-klaar gesneden groente en voorbewerkte (diepvries) groente. Groenten en fruit bevatten van nature bacteriën en schimmels die bederf kunnen veroorzaken. Het wassen van gesneden groenten, fruit en salades maakt dat de producten langer houdbaar zijn. Nu door de gestegen vraag de productie industriële proporties aanneemt, is de hoeveelheid benodigd water enorm: elke kilo gesneden groente die in de supermarkt in de schappen ligt, is met drie tot twintig liter water gewassen. Bovendien is de tijd tussen het oogsten en het moment dat de consument het product koopt langer, waardoor meer eisen worden gesteld aan de houdbaarheid van de kant-en-klare voedingsmiddelen.

ATO onderzoekt samen met het Productschap Tuinbouw en de Vereniging voor de Groot- en Tussenhandel in Groenten en Fruit op welke manier gesneden groenten langer houdbaar zijn. In bepaalde Europese landen is chloor een veelgebruikt ontsmettingsmiddel. Dit is echter schadelijk voor werknemers en milieu en het gebruik is daarom in Nederland niet toegestaan. Het drieënhalf jaar durend project richt zich op het vinden en ontwikkelen van een onschadelijk wasmiddel. ATO zoekt met name naar ontsmettingsmiddelen die van nature in een voedingsmiddel voorkomen. Deze plantaardige microbiële stoffen toegevoegd aan waswater vormen in theorie een uitkomst. Met gebruik van een stuk minder spoelwater liggen de gesneden groenten vervolgens fris in het koelschap.

‘Wat mensen allang vergeten zijn, staat nog geschreven in bomen’
LEES OOK

‘Wat mensen allang vergeten zijn, staat nog geschreven in bomen’

Met haar boomboor onderzoekt Valerie Trouet woudreuzen en reconstrueert ze wat die allemaal hebben meegemaakt.

Irene Husmann