De voorouders van Fikkie, Bello en andere trouwe viervoeters die we als huisdier houden, komen uit Europa en niet uit Azië. Genetici en paleontologen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen vergeleken het genetisch materiaal van de 18 oudste wolven- en hondenrestanten met dat van hun huidige soortgenoten. Hieruit konden de onderzoekers afleiden dat ‘moderne’ honden nauwer verwant zijn met oude wolven en vroegere hondensoorten uit Europa.

De hond van Goyet is het oudst bekende fossiel van een hondachtige Bron: KBIN
De hond van Goyet is het oudst bekende hondenfossiel
Bron: KBIN

Tot nu toe namen wetenschappers aan dat de domesticatie van honden, waarbij wilde honden door menselijk toedoen in de loop van de tijd evolueren tot huisdier, begon in het Midden-Oosten of China. De onderzoekers konden dankzij een grote hoeveelheid genetische gegevens het begin van de transformatie van wolf naar hond plaatsen tijdens de laatste ijstijd, zo’n 18.800 tot 32.100 jaar geleden. Zij gebruikten daarvoor nieuwe technieken om het mitochondriaal DNA uit fossiele resten, zoals botten en tandwortels, te halen en te analyseren.

De fossielen die de onderzoekers gebruikten voor het onderzoek zijn zo’n 14.000 tot ruim 30.000 jaar oud. Ze bestudeerden onder meer een 32.000 jaar oude hondenschedel. De schedel is het oudst bekende fossiel van een hondachtige, en werd in 2009 gevonden in de grotten van Goyet nabij het Belgische Namen. De onderzoekers hebben echter vastgesteld dat de hond van Goyet geen directe voorouder is van de moderne hond. Wel kunnen ze afleiden dat de Goyet-hond uit een vroege domesticatieperiode stamt zonder nakomelingen. De resultaten van het onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Science.

‘Invasieve exoten bestrijden  doet meer kwaad dan goed’
LEES OOK

‘Invasieve exoten bestrijden doet meer kwaad dan goed’

Het is doorgaans geen goed idee om invasieve exoten te bestrijden, stelt Menno Schilthuizen. Daarmee vertraag je het natuurlijke proces.