India gaat de krachtigste zonne-energiecentrale ter wereld bouwen, zo meldt vakblad Nature in een publicatie. Met een capaciteit van 4000 megawatt, vergelijkbaar met de stroomopbrengst van vier kernreactoren, is de centrale in India ruim tien keer groter dan de capaciteit van welke andere zonne-energiecentrale dan ook.

Zonne-energiecentrale in Nevada Bron: U.S. Air Force Airman 1st Class Nadine Y. Barclay
Zonne-energiecentrale in Nevada
Bron: U.S. Air Force Airman 1st Class Nadine Y. Barclay

De zonnecentrale maakt deel uit van het Ultra Mega Power Projects van de Indiase overheid. Zes staatsbedrijven hebben de handen ineengeslagen om het project te realiseren. Naar eigen zeggen kan de zonnecentrale in zeven jaar worden verwezenlijkt tegen de kostprijs van zo’n 4.4 miljard Amerikaanse dollars (zo’n 3.25 miljard euro). De centrale zou in de buurt moeten komen van Sambhar Salt Lake in het noorden van de deelstaat Rajasthan en zal zo’n 77 vierkante kilometer beslaan.

Energieoplevering

Naar men verwacht, zal de zonnecentrale ongeveer 25 jaar meegaan en zal het volgens de cijfers zo’n 6.4 miljard kilowattuur (kWh) per jaar opleveren. Wanneer je een apparaat met een vermogen van 1 kilowatt een uur laat werken, heb je 1 kWh verbruikt. In Nederland verbruikt een gemiddeld huishouden zo’n 3.340 kWh per jaar. De nieuwe centrale kan volgens Parimita Mohanty, verbonden aan het Energy and Resources Institute (TERI) in New Delhi, een enorme bijdrage leveren aan de vermindering van de CO2-uitstoot in India. De CO2 reductie kan zelfs oplopen tot zo’n 4 miljoen ton per jaar wanneer men overstapt op zonne-energie.

‘Fossiele samenwerking is nodig voor een snelle energietransitie’
LEES OOK

‘Fossiele samenwerking is nodig voor een snelle energietransitie’

Universiteiten moeten hun samenwerking met de fossiele industrie niet stopzetten, vindt scheikundige Marc Koper. Dat vertraagt de energietransitie.

India heeft momenteel een zonne-energie capaciteit van zo’n 2208 megawatt. Een aanzienlijk hoger getal in vergelijking met de 17,8 megawatt in 2010 voordat de overheid de Jawaharlal Nehru National Solar Mission (JNNSM) instelde. Nederland zat in 2013 op zo’n 347 megawatt zonne-energie en wil in 2020 richting de 1500 megawatt. De JNNSM streeft ernaar om in 2022 een capaciteit te bereiken van zo’n 20.000 megawatt zonne-energie. ‘Als alles volgens plan gaat met de nieuwe zonnecentrale, kunnen we dat cijfer zelfs overtreffen’, zegt Tarun Kapoor, hoofd van de JNNSM en tevens werkzaam bij het Ministerie van Nieuwe en Vernieuwende Energie.

Groene ambities

De productiekosten van zonne-energie zijn in India met meer dan de helft gedaald in de afgelopen jaren. De kosten daalden van 17 roepies (€ 0,27) per kWh in 2011 naar de huidige prijs van 7,50 roepies. Volgens Kapoor kan de prijs zelfs nog verder dalen in de toekomst. ‘Toch is zonne-energie nog erg prijzig in vergelijking met kolen (2,50 roepies per kWh), kernenergie (3 roepies per kWh) en gas (5,50 roepies per kWh)’, zegt Mohanty.

India brengt momenteel met behulp van satellietbeelden de mogelijkheden voor zonne-energie in kaart. Dat doen ze in samenwerking met de Verenigde Staten. Tevens hebben ze zo’n 51 meetstations opgezet om de beschikbaarheid van zonnestraling vast te stellen in aanvulling op de gegevens van 45 meteorologische stations. ‘India moet zichzelf zien te profileren als de wereldwijde marktleider op het gebied van zonne-energie met technologieën voor centrale energieopwekking, evenals met miljoenen kleine, decentrale toepassingen’, zegt Rajendra Pachauri, directeur-generaal van TERI.

Lees verder: