Kakkerlakken planten zich sneller voort wanneer ze fysiek in aanraking komen met soortgenoten. Wees er dus snel bij wanneer je kakkerlakken in je huis vindt. Enkele van deze insecten zijn nog goed te bestrijden, een groep vormt binnen een mum van tijd een plaag.

De sissende kakkerlak afkomstig uit Madagascar. Credit: Matt Reinbold
De sissende kakkerlak afkomstig uit Madagascar. Credit: Matt Reinbold

Vrouwtjeskakkerlakken planten zich sneller voort na fysieke aanraking. Niet alleen het subtiele contact met soortgenoten doet de voortplantingshormonen van kakkerlakken op hol slaan, zelfs andere soorten kakkerlakken en eendenveren klaren dit klusje. Dit concluderen onderzoekers verbonden aan de North Carolina State University. Hun bevindingen publiceren zij deze week in het vakblad Proceedings of the Royal Society.

De Amerikaanse onderzoekers plaatsten kakkerlakken in een groep of isoleerden ze van soortgenoten. Het blijkt dat volwassen kakkerlakken in een groep eerder eitjes leggen dan in isolatie. De vraag was of het contact tussen de dieren verantwoordelijk is voor een babyboom onder de kakkerlakken. De onderzoekers bouwden een bakje waarin een eendenveer ronddraaide om hun hypothese te testen. De hypothese blijkt te kloppen. Kakkerlakken die in aanraking komen met een veer, die over het lijf heen wrijft, planten zich sneller voort dan kakkerlakken die geen contact maken met het voorwerp.

Een duik in het geheim achter vitaal ouder worden: ‘Je kunt veroudering afremmen’
LEES OOK

Een duik in het geheim achter vitaal ouder worden: ‘Je kunt veroudering afremmen’

Hoe kan het dat de ene mens kiplekker 90 jaar wordt, terwijl de andere struikelend van ziekte naar kwaal veel jonger overlijdt? Nemo-tentoonstelling L ...

De antennes van kakkerlakken blijken hoofdverantwoordelijk te zijn voor het fysieke contact. Onderzoekers knipten de antennes van kakkerlakken af en plaatsten hen samen in een schaaltje. Kakkerlakken die hun antennes kwijt zijn, planten zich langzamer voort dan hun intacte soortgenoten doordat zij minder van het zogeheten juveniel hormoon produceren. Dit hormoon stimuleert de productie van eitjes in de meeste insectensoorten.

De volgende stap van de onderzoekers is om beter te begrijpen hoe de tastimpulsen leiden tot een hogere hormoonproductiviteit. Mogelijk kunnen de bevindingen leiden tot een betere bestrijding van kakkerlakken door in te grijpen op het hormoonstelsel van deze insecten.

Lees verder: