Vrouwen die tijdens de zwangerschap te maken hebben met extreme gewichtstoename, hebben vaker kinderen met overgewicht.

Bron: Flickr / Lwp Kommunikáció
Bron: Flickr / Lwp Kommunikáció

Dat blijkt uit onderzoek van David Ludwig en zijn collega’s van het Boston Children’s Hospital. Zij wilden erachter komen of kinderobesitas te wijten valt aan omstandigheden tijdens de zwangerschap of dat andere erfelijke factoren zoals bijvoorbeeld genen een rol spelen bij het overgewicht.

Hiervoor werden medische gegevens van meer dan 42.000 vrouwen uit de Amerikaanse staat Arkansas naast elkaar gelegd die tussen 2003 en 2011 twee of meer kinderen hebben gekregen. Dat gaf de onderzoekers inzicht in hoeveel de vrouwen tijdens hun zwangerschap zijn aangekomen. Daarnaast werd er gekeken naar de body mass index (BMI) van de ruim 91.000 kinderen van deze vrouwen. De resultaten van het onderzoek werden deze week in het vakblad PLOS Medicine gepubliceerd.

Waarom je beter voor drie dagen boodschappen kunt doen dan voor een hele week
LEES OOK

Waarom je beter voor drie dagen boodschappen kunt doen dan voor een hele week

‘Weggooien is zonde’, meldt de supermarkt als een product bijna over de datum is. Klopt, maar zodra aan het woord ‘afva ...

Het onderzoek toont aan dat moeders tijdens de zwangerschap gemiddeld ongeveer 14 kilo aankomen. Voor elke kilo die de moeder aankomt, wordt de BMI van het kind op 12-jarige leeftijd gemiddeld met 0.01 tot 0.03 verhoogd. In Nederland ligt een gezonde BMI-waarde voor meisjes van 12 jaar tussen de 14,4 en 21,68. Voor jongens van deze leeftijd ligt dit getal tussen de 14,4 en 21,22 in.

Zorgkosten

‘Op het eerste gezicht lijkt dit weinig, maar wanneer we deze toename bekijken op schaal van een grote populatie heeft dit toch een groot effect. En bovendien leidt dit natuurlijk ook tot een grotere zorgvraag en hogere zorgkosten’, zegt Eric van Furth, bijzonder hoogleraar eetstoornissen aan de Universiteit van Leiden. Toen de onderzoekers keken naar de categorie moeders die het meeste aankomen tijdens de zwangerschap kan deze BMI-verhoging zelfs oplopen tot 0.43 voor elke kilo.

De onderzoekers geven in hun artikel aan dat het handig zou zijn geweest als zij ook beschikten over de BMI-waarde van de moeders voor de zwangerschap. Doordat vrouwen met een hogere BMI over het algemeen minder aankomen tijdens de zwangerschap, zouden deze cijfers nog meer inzicht kunnen bieden. Maar ondanks dat blijft de hoofdconclusie erg belangrijk volgens de onderzoekers: maatregelen om gewichtstoename tijdens de zwangerschap te beperken, kunnen helpen bij het voorkomen van overgewicht van de volgende generatie.