De naam is Bond. Plagiodontia aedium bondi. Een op het Caribische eiland Hispaniola ontdekt knaagdier is vernoemd naar James Bond, de bioloog die ook zijn naam gegeven heeft aan Ian Flemings fictieve spion.

Plagiodontia aedium bondi
Plagiodontia aedium bondi

Het cavia-achtige knaagdier is gevonden door Samuel Turvey van de Zoological Society of London en zijn team en heeft het formaat van een kat. Hij behoort tot de hutia’s, een familie van geheimzinnige knaagdieren die op de West-Indische eilanden leven. De naam van het dier is erg toepasselijk omdat de echte Bond de verdeling van de hutia’s en soortgenoten in het Caribisch gebied bestudeerde.

Kolonisatie

Het James Bond-knaagdier maakt deel uit van een bedreigde familie. Ooit waren er dertig soorten, maar de meeste daarvan zijn uitgestorven als gevolg van de kolonisatie van de eilanden. Het nieuw ontdekte dier zou één van de acht hutiasoorten zijn die nog leven.

Frans de Waal (1948-2024): ‘Zo speciaal zijn wij mensen niet’
LEES OOK

Frans de Waal (1948-2024): ‘Zo speciaal zijn wij mensen niet’

Primatoloog Frans de Waal is op 14 maart 2024 overleden. In juni 2019 interviewde New Scientist De Waal. De les die hij meegaf: ‘zo speciaal zijn wi ...

‘Ik ben blij dat wij de James Bond-hutia konden beschrijven voordat het te laat is, aangezien het dier zeer bedreigd wordt door ontbossing, zelfs in beschermde gebieden,’ zegt Turvey.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees ook: