Onderzoekers hebben een mysterieuze soort kreeft eindelijk goed beschreven. Het diertje staat  bekend om zijn geweldig mooie kleuren. Het lijkt wel alsof de kreeft een sterrennevel op zijn rug draagt.

De nevelkreeft. Bron: Christian Lukhaup
De nevelkreeft.
Bron: Christian Lukhaup

Sinds vijftien jaar is de kreeft op de Europese en Japanse markt te vinden als populair aquariumdiertje. Geen wonder, want het dier ziet er met zijn nevelachtige kleuren uit als een gezellige Pokémon. Maar ondanks de grote populariteit van het dier, wisten onderzoekers niet goed met wat voor soort ze te maken hadden. Duitse onderzoekers brachten daar verandering in door de origine van de kreeft op te sporen. Het blijkt te gaan om het geslacht Cherax. De niet eerder genaamde soort is inmiddels Cherax pulcher gedoopt. Het is een gepaste naam: pulcher betekent ‘mooi’ in het Latijn.

Mannelijke exemplaren zijn zeven tot tien centimeter lang. Vrouwtjes zijn een stukje korter. De opvallende kleuren komen vaker voor bij mannetjes dan bij vrouwtjes.

Chemicus Sijbren Otto wil in het lab leven maken uit dode chemische soep, en is al aardig op weg
LEES OOK

Chemicus Sijbren Otto wil in het lab leven maken uit dode chemische soep, en is al aardig op weg

Chemicus Sijbren Otto is met een mirakelstuk bezig: hij probeert in zijn Groningse lab leven te kweken uit een levenloze, chemische soep. Onlangs ontv ...

Bedreigd

De nevelkreeft. Bron: Christian Lukhaup
De nevelkreeft.
Bron: Christian Lukhaup

De onderzoekers vonden de soort in een beek in Indonesië, nabij het dorp Teminabuan. Hoewel het dier ook in een andere beek is aangetroffen, heeft het waarschijnlijk geen groot leefgebied. Daarom maken de wetenschappers zich zorgen over de soort. “Het is een prachtig dier die mensen graag willen als huisdier. De kreeft zou in het wild kunnen uitsterven voordat we überhaupt wat over ze leren”, vreest bioloog Zen Faulkes. De kreeften staan daarnaast ook nog eens op het menu van de lokale bevolking, wat de druk op de soort verder opvoert.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees ook: