Het kost al gauw honderd dollar of meer per maand, maar dan houdt een zoekmachine wel de toekomst voor je in de gaten.
Recorded Future, zo heet de dienst die mede door Google en de CIA is gefinancierd. Het is een zoekmachine die op het wereldwijde web, maar ook op twitter en uit politieke redevoeringen, zoekt naar relevante data. Daarbij houdt het ook gebeurtenissen bij die nog moeten plaatsvinden. Dat maakt het een digitale kristallen bol

Tot de geanalyseerde data behoren bedrijven en gebeurtenissen, locaties en data of perioden. Gebruikers kunnen zoeken naar informatie en bijvoorbeeld ook per e-mail een waarschuwing krijgen als nieuwe informatie beschikbaar is. Dat kan bijvoorbeeld een fusie tussen bedrijven zijn, of een natuurramp (doorgaans vindt de machine die in het verleden, niet in de toekomst) of het op de markt verschijnen van een product. De privé-gebruiker kan zo zien of hij bij aankoop van een mobiele telefoon beter een weekje kan wachten omdat dan een volgend model verschijnt.

Feit of fictie

Recorded Future moet nu grote hoeveelheden nieuwe informatie aanboren om een zo groot mogelijke database te krijgen. De algoritmen moeten nauwkeurig feit en fictie van elkaar onderscheiden en data rangschikken op kwaliteit, tijd en sentiment. De kwaliteit van de verwerkte gegevens bepaalt uiteindelijk de waarde van de voorspelling – haalt de virtuele waarzegger de goede data uit de kristallen bol, of is het meer koffiedik kijken.

‘Fossiele samenwerking is nodig voor een snelle energietransitie’
LEES OOK

‘Fossiele samenwerking is nodig voor een snelle energietransitie’

Universiteiten moeten hun samenwerking met de fossiele industrie niet stopzetten, vindt scheikundige Marc Koper. Dat vertraagt de energietransitie.