Krokodillen staan bekend als vleesverslindende roofdieren – maar dat beeld is wellicht te beperkt. De dieren houden ook van een stuk fruit op zijn tijd, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Hoewel het dieet van krokodillen en alligators voornamelijk uit vlees bestaat, eten de dieren ook regelmatig fruit. Dat concluderen wetenschappers van de Wildlife Conservation Society. Ze ontdekten dat  de Amerikaanse alligator (Alligator mississippiensis), de nijlkrokodil (Crocodylus niloticus) en elf andere krokodilsoorten wel eens een fruithapje nemen. Die vondst ondermijnt de bestaande aanname dat de dieren alleen vlees naar binnen werken.

In totaal bestudeerde het onderzoeksteam achttien verschillende soorten. Slechts vijf daarvan hielden zich strikt aan een vleesmenu.

Frans de Waal (1948-2024): ‘Zo speciaal zijn wij mensen niet’
LEES OOK

Frans de Waal (1948-2024): ‘Zo speciaal zijn wij mensen niet’

Primatoloog Frans de Waal is op 14 maart 2024 overleden. In juni 2019 interviewde New Scientist De Waal. De les die hij meegaf: ‘zo speciaal zijn wi ...

De andere soorten aten onder andere bessen, peulvruchten, noten en granen. Een deel daarvan slokt de krokodil onbedoeld op wanneer hij op prooidieren jaagt. Maar volgens de onderzoekers is het aandeel vruchten in de krokodillenmaag groot genoeg om te concluderen dat de dieren ook gericht op zoek gaan naar deze voedselgroep.

Braken en poepen

De Amerikaanse alligator. Wellicht heeft dit exemplaar trek in wat fruit? Bron: Wikimedia Commons/Ianaré Sévi
De Amerikaanse alligator. Wellicht heeft dit exemplaar trek in wat fruit?
Bron: Wikimedia Commons/Ianaré Sévi

Het fruitdieet kan ook zijn effect hebben op de leefomgeving van de krokodil. De krokodil zal de ingeslikte zaden van vruchten uitbraken of uitpoepen. Gezien de dieren in staat zijn grote afstanden af te leggen, kunnen de zaden in een groot gebied terechtkomen.

Of dat ook effect heeft op het ecosysteem is nog niet helemaal duidelijk. Het is vooralsnog onbekend of een zaadje de krokodillenmaag overleeft.