Biologen die het wespengeslacht Cleptes goed bestudeerden, ontdekten dat het geslacht in totaal zeventien verschillende wespensoorten beslaat. Negen daarvan waren voorheen onbekend voor de wetenschap.

’Hoewel het geslacht uitgebreid is onderzocht in Europa en Noord-Amerika, hebben maar weinig studies plaatsgevonden in Azië. Met dit onderzoek bekijken we het geslacht in China. We vonden zeventien soorten, waarvan negen onbekende’, zegt onderzoeker Zai-fu Xu in een persverklaring.

De voorheen onbekende soorten zijn opvallend gekleurd. De onderzoekers publiceerden hun beschrijvingen in het wetenschappelijke blad ZooKeys.

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’
LEES OOK

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’

Medisch bioloog Yvette van Kooyk wil het immuunsysteem leren kankercellen aan te vallen door hun suikerjas-vermomming weg te knippen.

De wespen dragen verschillende namen die hun prachtige kleuren eer aan doen, waaronder ‘juweelwesp’ en ‘goudwesp’. De dieren zijn allen koekoekswespen. Ze laten hun eitjes achter bij andere wespensoorten, die er nietsvermoedend voor zorgen. Zodra de eitjes uitkomen, eten deze ongenodigde wespenlarven de omliggende eitjes en larven op. Wanneer de rest van het nest is uitgeroeid, doet de larve zich tegoed aan het overgebleven voedsel.

Cleptes tibetensis. Bron: Wei N-s, Rosa P, XuZ-f
Cleptes tibetensis.
Bron: Wei N-s, Rosa P, XuZ-f

 

Cleptes sinensis. Bron: Wei N-s, Rosa P, XuZ-f
Cleptes sinensis.
Bron: Wei N-s, Rosa P, XuZ-f

 

Cleptes helanshanus Bron: Wei N-s, Rosa P, XuZ-f
Cleptes helanshanus
Bron: Wei N-s, Rosa P, XuZ-f