Paleontologen hebben in Brazilië een nieuwe soort pterosaurus ontdekt. De vondst was spectaculair. In plaats van enkele losse botten, ontdekten ze een hele groep van wel vijftig gevleugelde reptielen.

pterosaurMaurilio OliveiraMuseu NacionalUFRJ
Een reconstructie van de ontdekte pterosaurussen. De kuif op hun kop werd groter naarmate de dieren ouder werden. Bron: Maurilio Oliveira/Museu Nacional-UFRJ

Paleontologen hebben in Brazilië de botten van een groep van wel vijftig pterodactylen ontdekt. Volgens de onderzoekers gaat het om een nieuwe soort. Dat schrijven de Braziliaanse paleontologen deze week in het vakblad PLOS ONE.

‘Wat mensen allang vergeten zijn, staat nog geschreven in bomen’
LEES OOK

‘Wat mensen allang vergeten zijn, staat nog geschreven in bomen’

Met haar boomboor onderzoekt Valerie Trouet woudreuzen en reconstrueert ze wat die allemaal hebben meegemaakt.

De ontdekte pterosaurussen kregen de naam Caiuajara dobruskii. Volgens de onderzoekers is het een bijzondere vondst, omdat ze een hele groep hebben ontdekt waarin zich dieren van verschillende leeftijden bevinden. De spanwijdte varieert daarom behoorlijk: van 65 centimeter tot bijna 2,5 meter.

Kopzorgen

Dankzij de verschillende leeftijdsgroepen, konden de paleontologen de groei en ontwikkeling van Caiuajara dobruskii bestuderen. Botanalyses en reconstructies toonden aan dat de dieren vooral verschilden in hun algemene afmetingen en in de grootte van de kuif op hun kop.

Zo zou de ontwikkeling van de kop van Caiuajara dobruskii in zijn werk gaan. Hoe lichter de kleur, hoe jonger het dier is. Bron: 2014 Manzig et al., Creative Commons
Zo zou de ontwikkeling van de kop van Caiuajara dobruskii in zijn werk zijn gegaan. Hoe lichter de kleur in de tekening, hoe jonger het dier is.
Bron: 2014 Manzig et al., Creative Commons

Bij de jonge dieren stond de kleine kuif nog hellend naar achter. Naar mate de dieren ouder werden, werd de kuif steeds hoger en ging deze ook rechterop staan.

De schedel, afgezien van de kuif, verschilde niet veel tussen jonge en volwassen dieren. Daarom denken de onderzoekers dat de jongen na de geboorte snel voor zichzelf konden zorgen en ook snel konden vliegen.

Gezien het type vondst van Caiuajara dobruskii, denken de paleontologen dat het een pterosaurus was die in grote kolonies leefde bij een oase. Hun doodsoorzaak blijft tot nu toe nog raadselachtig. De onderzoekers zelf speculeren in hun artikel dat uitdroging of zandstormen waarschijnlijke oorzaken zijn.

Lees ook: