Bestaande aidsremmers kunnen ook beschermen tegen hiv-infectie. Dit zegt een team van artsen in het New England Journal of Medicine.

In totaal kregen 1251 mannen antivirale medicijnen in pilvorm toegediend;1248 namen een placebopil. Van de mannen die meer dan 90 procent van de tijd de echte pil namen, raakten er acht hiv-geïnfecteerd. De trouwe placebonemers telden aan het eind van de studie dertig geïnfecteerden.

De Truvada pil vermindert het risico op hiv-infectie met 92 procent, als het optimaal wordt gebruikt. Die effectiviteit valt flink terug als de pil niet trouw wordt genomen. De studie richtte zich op homoseksuele mannen, omdat zij een verhoogd risico op hiv-infectie hebben.

Een duik in het geheim achter vitaal ouder worden: ‘Je kunt veroudering afremmen’
LEES OOK

Een duik in het geheim achter vitaal ouder worden: ‘Je kunt veroudering afremmen’

Hoe kan het dat de ene mens kiplekker 90 jaar wordt, terwijl de andere struikelend van ziekte naar kwaal veel jonger overlijdt? Nemo-tentoonstelling L ...

De medicijnen zorgen ervoor dat hiv zich niet in het menselijke DNA kan nestelen. Het virus komt de cel binnen als een enkel strengetje RNA, dat met behulp van een enzym omgezet moet worden in een dubbele streng DNA dat zich in het menselijk genoom kan nestelen. De antivirale medicijnen blokkeren de stap van RNA naar DNA.

Glijmiddel
Een eerder onderzoek bekeek de effectiviteit van dezelfde antivirale medicatie in een glijmiddel voor vrouwen. In deze Zuid-Afrikaanse studie daalde het risico op hiv-infectie met 39 procent. De actiegroep International Rectal Microbicide Advocates zouden ook graag een zelfde soort gel zien voor anaal gebruik.

Bill Paxton, immunoloog aan het AMC in Amsterdam, wijst erop dat het condoom nog steeds effectiever is. Volgens hem kunnen de antivirale pil en het glijmiddel als aanvulling dienen. Ook ziet hij dergelijke middelen als een oplossing voor koppels die graag een kind willen, maar waarvan een van de partners met hiv geïnfecteerd is.

Het duurt echter nog een tijd voordat het middel op de markt komt. Paxton: ‘Dit is een zogeheten proof of concept.’ Het aantal bijwerkingen moet omlaag. Nu had twee procent van de pilgebruikers in de eerste vier weken last van misselijkheid.

De hiv-pil pakt de ziekte op een andere manier aan dan een aids-vaccin (zie NWT december 2010). Eeen aids-vaccin zou infectie voorkomen door het immuunsysteem aan te sporen, de antivirale medicijnen pakken het probleem zelf aan.

Liz Brower