Een Europees onderzoek leidde tot een nieuwe ‘dry cleaning’ techniek die koolstofdioxide gebruikt in plaats van het schadelijke perchlooretheen.

Foto: Kim MyoungSung
Foto: Kim MyoungSung

Over vijf jaar moet het gebruik van perchlooretheen door stomerijen fors afnemen. Een consortium van stomerijen (Palthe, Krom, Goossens), leveranciers van appaaratuur, koolstofdioxide en detergenten zocht naar een alternatief voor dit oplosmiddel. TNO Industrie/DTNW en Promikron/Sparqle voerden het onderzoek uit en ontwikkelden een technologie die kleding en woningtextiel reinigt met stoffen opgelost in vloeibare koolstofdioxide.

Perchlooretheen is schadelijk voor milieu en gezondheid. Koolstofdioxide blijkt een nuttig alternatief, mits het geen extra belasting van het milieu met zich meebrengt. De nieuwe schoonmaaktechnologie blijkt al bijna net zo goed te werken als de reiniging met perchlooretheen. Bovendien slijten apparatuur en textiel minder snel. Het consortium ontwikkelde een nieuw type hogedrukapparatuur en stelde de ideale procescondities vast alsmede de juiste mix van reinigingsmiddelen.

‘Er is heel veel mis  met de p-waarde’
LEES OOK

‘Er is heel veel mis met de p-waarde’

De p-waarde is tegenintuïtief en wordt vaak onjuist gebruikt, stelt wiskundige Rianne de Heide. We moeten naar een alternatief.

Het project won tijdens de SME Technology Days in het Britse Leeds de EU-prijs in de categorie ‘Milieu en Energie’. Naar verwachting is in 2004 de nieuwe techniek rijp voor commerciële introductie. In Europa zijn er nu 45.000 machines die textiel reinigen op basis van perchlooretheen. Als binnen tien jaar de helft daarvan wordt vervangen door de nieuwe duurzame apparaten, is dat een markt van tachtig miljoen euro per jaar.