De kleine sensor die in een smartphone bepaalt of het scherm moet ‘liggen’ of ‘staan’, kan ook aardbevingen opmerken. Door de gegevens van smartphones te koppelen, kan zo een netwerk ontstaan dat aardtrillingen snel opmerkt.

De Chūetsu-aardbeving in Japan had een sterkte van  6.8 op de schaal van Richter.  Bron: Wikimedia Commons
De Chūetsu-aardbeving in Japan had een sterkte van 6.8 op de schaal van Richter.
Bron: Wikimedia Commons

Dat concluderen Italiaanse seismologen in het oktobernummer van de Bulletin of the Seismological Society of America. Zij onderzochten de chip die in smartphones bepaalt op welke manier iemand zijn telefoon vasthoudt: rechtop of liggend.  Om dat oordeel te vellen bevat de zogeheten Micro-Electro-Mechanical-System (MEMS) chip een versnellingsmeter.

Seismologen Antonino D’Alessandro en Giuseppe D’Annazijn onderzochten de MEMS-chip die in iPhones zit en vergeleken de resultaten van deze chip met een gebruikelijke aardbevingsensor. Ze zagen dat de telefoonchip succesvol trillingen in de aarde opmerkt wanneer een aardbeving sterk genoeg is.

‘Fossiele samenwerking is nodig voor een snelle energietransitie’
LEES OOK

‘Fossiele samenwerking is nodig voor een snelle energietransitie’

Universiteiten moeten hun samenwerking met de fossiele industrie niet stopzetten, vindt scheikundige Marc Koper. Dat vertraagt de energietransitie.

De telefoonsensor is geschikt bij gemiddelde tot sterke aardbevingen (alles boven 5 op de Richterschaal), zolang de telefoon zich nabij het epicentrum bevindt. Lichtere trillingen gaan verloren in de ruis van de sensor.

De onderzoekers hopen een wereldwijd netwerk te maken door de trilgegevens van een groot aantal smartphones te koppelen. Dat netwerk zou in realtime bepalen waar een aardbeving plaatsvindt, en welke plekken het hardst zijn geraakt.