Bij kruisingen met stoplichten vindt ongeveer 25 procent van de blootstelling aan luchtvervuilende deeltjes plaats, terwijl automobilisten daar slechts 2 procent van hun reis stilstaan. Onderzoekers van de University of Surrey raden daarom aan stoplichten te vermijden of anders de autoramen dicht te houden.

Ander kort nieuws

Bacteriën hebben eigen ‘telefoonsysteem’
Bacteriën kunnen over veel langere afstand met elkaar communiceren dan gedacht, concluderen Nederlandse en Belgische onderzoekers. De manier waarop de bacteriën elektrische signalen opwekken en doorgeven lijkt op een telefoonsysteem. De onderzoekers begrijpen nog niet hoe ze dit precies voor elkaar krijgen.

Oudere heeft meer last van achtergrondmuziek
Ouderen hebben meer moeite namen te onthouden wanneer ze achtergrondmuziek horen, zelfs als het muziek zonder tekst is. Bij jongeren is daar geen verschil tussen. Dat blijkt uit onderzoek van de Georgia Institute of Technology in de VS. Seniorencentra zouden meer rekening moeten houden met dat verstorende effect.

‘Depressie zit niet alleen in het hoofd, maar in het hele lichaam’
LEES OOK

‘Depressie zit niet alleen in het hoofd, maar in het hele lichaam’

Psychiatrisch epidemioloog Brenda Penninx onderzoekt het verband tussen mentale en lichamelijke gezondheid.

Foto: Anjuli Barber, Messerli Research Institute
De onderzoekers lieten ze afwisselend de bovenste of onderste helft van een menselijk gezicht zien. Zo konden ze uitsluiten dat de viervoeter andere informatie uit de plaatjes gebruikten zoals ontblote tanden bij een lachend persoon. Foto: Anjuli Barber, Messerli Research Institute

Honden kunnen zien hoe iemand zich voelt
Honden kunnen de gemoedstoestand van een gezicht aflezen, zeggen Oostenrijkse wetenschappers, die twee groepen honden trainden om op afbeeldingen te herkennen of iemand blij of boos kijkt. Vermoedelijk associëren de honden een lachend gezicht met een positieve betekenis en een boos gezicht met een negatieve.

Lees ook:

M.m.v. Sarah Prins