Is jouw pc een traag bakbeest, en droom je van een snelheidsmonster? Dan heb je geluk. Het technologiebedrijf Hewlett-Packard is namelijk bezig met het opnieuw uitvinden van de computer. Zelfs de beste supercomputers kunnen volgens HP niet tippen aan hun ontwerp. Het zou zomaar kunnen dat over een aantal jaar in ieders woonkamer een super-supercomputer staat.

Een trage computer is binnenkort verleden tijd. Bron: Wikimedia Commons
Een trage computer is binnenkort verleden tijd. Bron: Wikimedia Commons

De desktop computer is de laatste tientallen jaren enorm in rekenkracht verbeterd, maar verbleekt in vergelijking met de huidige supercomputers. De Chinese supercomputer Tianhe-2 kan bijvoorbeeld maar liefst 33 biljard berekeningen per seconde verwerken. Een gewone computer haalt ‘slechts’ enkele miljoenen berekeningen per seconde. Vanuit dat oogpunt lijkt onze huis-tuin-en-keukencomputer meer op een grafische rekenmachine dan een technologisch rekenwonder.

‘Fossiele samenwerking is nodig voor een snelle energietransitie’
LEES OOK

‘Fossiele samenwerking is nodig voor een snelle energietransitie’

Universiteiten moeten hun samenwerking met de fossiele industrie niet stopzetten, vindt scheikundige Marc Koper. Dat vertraagt de energietransitie.

Het bedrijf HP wil daar verandering in brengen met een nieuwe generatie computers. Nieuwe hardware, genaamd The Machine, moet ervoor zorgen dat de rekenkracht van ‘gewone’ computers een flinke oppepper krijgt. Computers met die nieuwe hardware kunnen volgens HP maar liefst een duizelingwekkende 160 biljard berekeningen per nanoseconde verwerken.

Rekenkracht

De huidige generatie computers zijn beperkt in hun rekenkracht doordat het werk- en opslaggeheugen van elkaar gescheiden zijn. Die twee componenten wisselen constant informatie met elkaar uit wanneer de computer voor je aan de slag gaat. Helaas kost dat communicatieproces relatief veel tijd. Het nieuwe ontwerp van HP maakt daar een einde aan door de twee componenten samen te voegen in een zogeheten memristor. Dat is een weerstand met een geheugen dat zonder energie veel data kan opslaan en het zeer snel weer oproept. Daardoor kost het uitvoeren van berekeningen een stuk minder tijd en kan de computer sneller data verwerken.

De huidige supercomputers passen helaas nog niet op je bureau. Bron: Wikimedia Commons
De huidige supercomputers passen helaas nog niet op je bureau. Bron: Wikimedia Commons

Voor het versturen van die data tussen memristors en andere computeronderdelen, met de snelheid die HP voor ogen heeft, zijn koperdraden van 10 centimeter dik nodig. Dat draagt niet bij aan een handzaam computerformaat. De techneuten van HP willen daarom een optische verbinding gebruiken, die is gebaseerd op licht in plaats van elektronen. Omdat licht veel sneller reist dan elektriciteit, en dus sneller data verstuurt, kunnen andere onderdelen van de computer daadwerkelijk de enorme rekenkracht gebruiken.

Niet alleen denken de mensen van HP dat zij de computer op revolutionaire wijze gaan veranderen, ook de mobiele telefoon moet eraan geloven. Volgens HP is een mobiele telefoon met 100 terabyte geheugen haalbaar. Ter vergelijking, een smarthpone bevat gemiddeld duizend maal minder geheugen.

Hoewel de belofte van HP voor computerfanaten als muziek in de oren klinkt, moeten zij nog even wachten voordat de eerste exemplaren in de winkels liggen. HP verwacht de eerste proefexemplaren klaar te hebben in 2015. Daarna duurt het nog zo’n drie jaar voordat de eerste computers zijn uitgerust met The Machine.

Bekijk hieronder de filmpjes van HP over The Machine en de Chinese supercomputer Tianhe-2:

Lees verder: