Bewaar jij je tomaten in de koelkast? Zonde! Volgens onderzoekers van de Wageningen University and Research Centre verliezen tomaten hun smaak bij lage temperaturen.

Een handvol tomaten.
Slechts dertig procent van de mensen bewaart hun tomaten buiten de koelkast

Tomaten in de koelkast verliezen al binnen drie tot vijf uur hun aromastoffen, zo concludeerden de onderzoekers. De vruchten laten opwarmen voordat je ze eet, helpt maar een beetje. Een deel van de aroma’s keert niet meer terug.

Nepmond

De wetenschappers testten hoeveel aromastoffen de tomaten afgeven wanneer iemand op ze kauwt. Dat deden ze door een kunstmatige mond te bouwen, die het kauwproces nabootst. Sensoren hielden nauwkeurig bij hoeveel aromastoffen bij het kauwen vrijkwamen. De onderzoekers testten tomaten die gekoeld waren (4 tot 8°C), die bij kamertemperatuur bewaard waren (16°C en 22°C), en die uit de koeling weer opwarmden. Het oordeel: ze zijn het lekkerst als je ze bij kamertemperatuur bewaart.

Frans de Waal (1948-2024): ‘Zo speciaal zijn wij mensen niet’
LEES OOK

Frans de Waal (1948-2024): ‘Zo speciaal zijn wij mensen niet’

Primatoloog Frans de Waal is op 14 maart 2024 overleden. In juni 2019 interviewde New Scientist De Waal. De les die hij meegaf: ‘zo speciaal zijn wi ...

Dertig procent

Slechts dertig procent van de mensen bewaart hun tomaten buiten de koelkast, zegt onderzoeksleider Ernst Woltering in een persverklaring. ‘Er is op dit punt dus nog heel wat kwaliteitswinst te behalen.’ Des te meer omdat tomaten de populairste (vrucht)groenten ter wereld zijn.

Lees ook: