De echte vroege vogels kunnen op maandag 28 september een totale maansverduistering bijwonen. Heel eventjes zal de aarde lijnrecht tussen de maan en de zon staan.

De stadia van de maansverduistering op 28 september
De stadia van de maansverduistering op 28 september

Ondanks dat de aarde het zonlicht blokkeert, is de maan niet zwart. De atmosfeer – de dampkring – om de aarde buigt een deel van het zonlicht af richting de maan. Dit is voornamelijk het rode licht, waardoor de maan op het hoogtepunt van de verduistering, tussen 4.11 en 5.24 uur, een bloedrode gloed krijgt. Dit wordt ‘bloedmaan’ genoemd.

Gaan we buitenaards leven ontdekken op ijsmanen?
LEES OOK

Gaan we buitenaards leven ontdekken op ijsmanen?

De ruimtevaartorganisaties NASA en ESA spenderen momenteel miljarden aan missies naar de ijsmanen rond de planeten Jupiter en Saturnus.

We hebben dit jaar te maken met een speciaal geval, de afstand tussen de maan en de aarde is momenteel het kleinst van het hele jaar 2015. Op maandagochtend zal deze afstand ongeveer 354.000 kilometer zijn. Hierdoor lijkt de diameter van de maan 14 procent groter dan wanneer de afstand tussen de aarde en de maan het grootst is, wat op 6 april 2015 het geval was. Dit fenomeen wordt een supermaan genoemd.

Hap

De maansverduistering is zichtbaar met het blote oog. De eclips begint om 2.10 uur en duurt meer dan vijf uur. Om 3.07 uur verschijnt er aan de linke bovenrand van de maan een kleine deuk, alsof er een hap uit wordt genomen. Deze hap wordt steeds groter, totdat om 4.11 uur de maan totaal verduisterd is. De totale verduistering eindigt om 5.23 uur en dan wordt de oostelijke rand van de maan weer zichtbaar. Om 6.27 uur is de maan weer helemaal verlicht, maar pas om 7.25 uur is hij weer op zijn felst.

Deze ochtend verschijnen ook drie heldere planeten Venus, Jupiter en Mars planeten aan de oostelijke hemel. Venus, Mars en Jupiter vormen dan mooie samenstand, ze liggen dan op een vergelijkbare lengte op hun ellips waardoor ze dicht bij elkaar zichtbaar zijn. Dit is alleen waar te nemen met een telescoop.

Gunstig weerbericht

Maansverduisteringen komen alleen voor bij volle maan en komen gemiddeld meer dan twee keer per jaar voor. De maansverduistering is zichtbaar vanuit alle plekken op aarde waar de maan op dat moment boven de horizon prijkt. De vorige totale maansverduistering die zichtbaar was in Nederland vond plaats in 2011 en de volgende zal zijn op 27 juli 2018.

De maansverduistering is alleen goed zichtbaar bij helder weer, maar het weerbericht ziet er vooralsnog gunstig uit.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees verder: