Wetenschappers hebben in Chili de resten gevonden van een ‘vogelbekdierdinosaurus’. Dat rapporteren zij in het vakblad Nature.

De mix-and-match dinosauriër.  Bron: University of Birmingham
De mix-and-match dinosauriër.
Bron: University of Birmingham

Hoewel de naam doet vermoeden dat de dino op ons hedendaagse vogelbekdier lijkt, is dat niet het geval. De wetenschappers kozen de naam omdat de dinosauriër een vreemde mix van verschillende dieren lijkt – net zoals zijn naamgenoot. Het dier kon drie meter lang worden. Zijn poten lijken op die van langgenekte dinosauriërs, terwijl zijn armen wat weg hebben van die van de Allosaurus. Hoewel andere dinosauriërs uit dezelfde familie scherpe klauwen hebben en gevaarlijke roofdieren waren, zoals de T.rex, heeft de vogelbekdierdinosaurus stompe vingers. Waarschijnlijk at hij planten. ‘Het dier kent een ongelofelijk vreemde mix van eigenschappen’, zegt dino-expert Paul Barrett op de site van The Guardian.

Chemicus Sijbren Otto wil in het lab leven maken uit dode chemische soep, en is al aardig op weg
LEES OOK

Chemicus Sijbren Otto wil in het lab leven maken uit dode chemische soep, en is al aardig op weg

Chemicus Sijbren Otto is met een mirakelstuk bezig: hij probeert in zijn Groningse lab leven te kweken uit een levenloze, chemische soep. Onlangs ontv ...

Vondst

Toen de paleontologen de botten uit de grond haalden, dachten ze eerst verschillende dinosaurussoorten te hebben gevonden. Pas  na onderzoek bleken de botten van een en hetzelfde beest te zijn geweest. In totaal vonden de wetenschappers twaalf exemplaren, waaronder vier complete skeletten.

Verrassende herbivoor

De vogelbekdino, ook wel Chilesaurus diegosuarezi genaamd, blijkt een herbivoor te zijn geweest. Dat verraste de paleontologen, omdat het dier tot de Theropoda behoort. Deze groep dinosauriërs was oorspronkelijk carnivoor. Mettertijd veranderde het dieet van sommige soorten in de groep, zodat ook herbivore en omnivore Theropoda opdoken.

Tot nog toe dachten wetenschappers echter dat de eerste theropoden met een herbivoor dieet pas veel later op het toneel verschenen dan deze vogelbekdierdinosaurus bewijst. De dinosauriër heeft een klein hoofd, een dunne nek en platte tanden – allemaal tekenen aan de wand dat het dier van planten leefde. De  Chilesaurus diegosuarezi  leefde zo’n 145 miljoen jaar geleden, aan het eind van het Jura.

Diego

De naam, Chilesaurus diegosuarezi, is afkomstig van de ontdekker van de dino: een zevenjarige jongen genaamd Diego Suarez. Hij was aan het spelen terwijl zijn ouders, beide paleontologen, aan het werk waren. Onverwacht stuitte hij op de opvallende fossielen.

Lees ook: