Epidemioloog Tony Goldberg ontdekte na zijn veldwerk in Afrika een teek in zijn neus. Hij bestudeerde het DNA van het beestje en concludeerde dat het misschien om een nog onbekende soort gaat.

Teek (Dermacentor reticulatus)
Een bekende soort teek (Dermacentor reticulatus)

Toen Goldberg een teek in zijn neusvleugel ontdekte, weerstond hij de verleiding het beest met veel geweld eruit te rukken. In plaats daarvan gebruikte hij een spiegeltje, zaklamp en pincet om de teek veilig te verwijderen. Hij liet vervolgens de DNA-reeks van het dier in kaart brengen. Met het resultaat dook hij de archieven in. Tot zijn verrassing kon hij daar niet traceren tot welke soort de teek behoort.

‘Het gaat dus om een soort teek die al bekend is maar waarvan de DNA-reeks nooit is vastgesteld, óf het gaat om een nieuwe soort’, zegt Goldberg in een persverklaring.

‘Invasieve exoten bestrijden  doet meer kwaad dan goed’
LEES OOK

‘Invasieve exoten bestrijden doet meer kwaad dan goed’

Het is doorgaans geen goed idee om invasieve exoten te bestrijden, stelt Menno Schilthuizen. Daarmee vertraag je het natuurlijke proces.

Goldberg onderzocht of teken zich vaker in de neuzen van primaten nestelen. Hij ontdekte op foto’s dat ook jonge chimpansees vaak het slachtoffer zijn van neusteken. Door zich in de neus te verstoppen vermijden de teken dat chimpansees ze opmerken tijdens het vlooien. Goldberg’s vondst in eigen neus wijst erop dat teken dezelfde verstopplek gebruiken bij mensen, en zo ziekten overdragen van een soort primaat op een ander.