Britse paleontologen hebben vastgesteld dat de Daspletosaurus aan kannibalisme deed. Dat publiceren ze in het vakblad PeerJ.

Een Daspletosaurus doet zich tegoed aan een soortgenoot. Credit: Tuomas Koivurinne
Een Daspletosaurus doet zich tegoed aan een soortgenoot.
Credit: Tuomas Koivurinne

De Daspletosaurus is een soort tyrannosauroïde, met nauwe familiebanden met de veel bekendere dinosaurus T.rex. Britse paleontologen namen een fossiele schedel en kaak van het dier onder de loep, en ontdekten verschillende verwondingen op en in het bot. De verwondingen zijn waarschijnlijk veroorzaakt door andere tyrannosauroïden, zo concludeerden de onderzoekers. De vorm en grootte van de verwondingen past namelijk prima bij de beet van deze grote roofdieren. Vooral een ronde beet, op de achterkant van de schedel, lijkt een smoking gun te zijn voor de kannibalisme-theorie.

Aaseters

Het onderzochte dier liep een deel van zijn verwondingen op tijdens zijn leven. Dat blijkt uit het feit dat sommige wonden deels zijn geheeld. Maar er is ook schade die pas na de dood van het dier is aangebracht. Wonden op de kaak geven aan dat er aan het dier geknaagd is toen hij al deels aan het ontbinden was – waarschijnlijk door een andere Daspletosaurus. Dat is geen verrassing, zo stellen de onderzoekers. Tyrannosauroïden waren roofdieren, maar ze haalden er ook hun neus niet voor op om als aaseter van kadavers te smullen. Blijkbaar was dat zelfs het geval als het kadaver een soortgenootje was. De vondst bevestigd eerder onderzoek dat wees op kannibalisme tussen de grote dinosauriërs.

‘Ik voel me een ambassadeur van het Y-chromosoom’
LEES OOK

‘Ik voel me een ambassadeur van het Y-chromosoom’

Genetica-onderzoeker Sofie Claerhout onderzoekt hoe we het Y-chromosoom in forensisch onderzoek kunnen gebruiken om cold cases op te lossen.

Kleintje

De Daspletosaurus die door de paleontologen is onderzocht, was afkomstig uit Canada. Hij was nog niet helemaal volwassen, maar was toch al 6 meter lang en woog ongeveer 500 kilogram. De Daspletosaurus leefde zo’n 77 tot 74 miljoen jaar geleden.

Lees ook: