Wie gelooft in het cliché ‘een beeld zegt meer dan duizend woorden’ heeft nog nooit een boek van Mary Roach gelezen. In Hap, Slik, Weg neemt de bekende wetenschapspublicist de lezer mee op een tour langs ons spijsverteringskanaal. Daarbij slaagt zij erin elk hoofdstuk te vullen met spitsvondige, beeldende zinnen die meer zeggen dan de meeste plaatjes.

Elke diersoort heeft weer zijn eigen vreemde eetgewoonten. Bron: Hollandse Hoogte
Elke diersoort heeft weer zijn eigen vreemde eetgewoonten.
Bron: Hollandse Hoogte

Wanneer Roach bijvoorbeeld vertelt hoe ons reukvermogen de aromatische gassen kan herkennen die vrijkomen wanneer we op ons eten kauwen, schrijft ze: ‘de neus is een gaschromatograaf van vlees’. Nadat ze beschrijft hoe een proefpersoon bij een onsmakelijk experiment liet noteren dat het eten smaakte naar halogeen, merkt ze spitsvondig op: ‘zodra je de smaak van straatverlichting kunt herkennen, wordt het tijd om de experimentele voeding even de rug toe te keren’.

Hap, Slik, Weg is een aaneenschakeling van hilariteit en – gelukkig ook – serieuze wetenschap. Het is een heerlijk leesbaar inkijkje in een enigszins onsmakelijk onderwerp waar iedereen stiekem meer van zou willen weten.

Lees ook: