Hoe komen wetenschappers tot dat ene inzicht dat het verloop van hun carrière bepaalt? Daarover vertellen ze in de rubriek Eureka, elk weekend in het AD, verzorgd door de redactie van New Scientist. Deze keer: Maarten Sukel, auteur van het boek De AI Revolutie, die onlangs zijn promotieonderzoek op het gebied van multimodale machine learning afrondde aan Universiteit van Amsterdam.
‘Er is een foto van mij als jongetje van een jaar negen die achter een heel groot computerbeeldscherm zit. Jong geleerd, oud gedaan. Het mooie en ook fascinerende aan computers zit hem in het feit dat je ze een bepaalde opdracht geeft en ze dat dan ook daadwerkelijk uitvoeren. Kort en goed zijn het hele betrouwbare apparaten om mee te werken. Computers zijn geweldig, en de laatste zes jaar tijdens mijn promotieonderzoek is daar artificiële intelligentie bijgekomen. Een gave gereedschapskist die zich maar uit blijft breiden, en steeds meer mogelijk maakt.
Waar ik vroeger drie jaar over deed, kan ik nu soms in een dag bouwen. Voor mijn proefschrift onderzocht ik hoe alledaagse systemen met de nieuwste AI-technieken nog slimmer kunnen worden gemaakt. Dat leidde tot een groot moment van inzicht. Natuurlijk weten we dat je met behulp van AI allerlei grappige plaatjes en filmpjes kan maken. Maar dat is vooral leuk.
AI-assistent kan 113-hulpverlening ondersteunen
Dataspecialist Salim Salmi maakte een AI-tool die 113-hulpverleners ondersteunt.
Tijdens mijn onderzoek kwam ik er achter dat deze slimme technologie echt kan helpen maatschappelijke -in mijn geval vooral grootstedelijke- uitdagingen op te lossen. Zo heb ik cameramodellen gemaakt, waarbij een camera op een auto rondrijdt, dingen herkent, en het algoritme zo aangepast is dat het ook weet waar het is. Dit model werkt veel nauwkeuriger, omdat het niet alleen een foto van bijvoorbeeld een vuilniszak maakt; deze ook herkent en meteen de tijd en plaats erbij aangeeft.
Concluderend is AI echt een systeemtechnologie die te vergelijken is met de uitvinding van de stoommachine in de industriële revolutie, en die de samenleving blijvend gaat veranderen. Ik hoop dat mijn werk daar op een nuttige manier aan kan bijdragen.’