Je moet wel gek zijn om je eigen geld in de brand te steken, toch? Dat, of je moet een basisbegrip hebben van wat simpele scheikundige principes. In het bovenstaande filmpje zie je een proef waarmee je een geldbiljet in vuur en vlam zet zonder dat het geld daadwerkelijk verbrandt.

Het experimentje is gemakkelijk uit te voeren. In het filmpje wordt een ontsmettingsmiddel met een alcoholpercentage van 70% gemengd met wat zout. Alternatief kun je 65 ml spiritus gebruiken met een alcoholpercentage van 85%. De spiritus vul je aan met 35 ml water, zodat je 100 ml van het mengsel hebt. Ten slotte los je 10 gram zout (natriumchloride) op in het mengsel. Haal een eurobiljet door de vloeistof, en steek het aan met een lucifer. Het biljet brandt, maar verbrandt niet.

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’
LEES OOK

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’

Medisch bioloog Yvette van Kooyk wil het immuunsysteem leren kankercellen aan te vallen door hun suikerjas-vermomming weg te knippen.

Terwijl de spiritus ontvlamt, zal het water het biljet beschermen. Het water zorgt er namelijk voor dat het papieren biljet niet boven zijn ontbrandingstemperatuur komt. Het zout zorgt voor de gele kleur van de vlam.

Een kleine waarschuwing: de kosten van deze proef zijn natuurlijk afhankelijk van hoe voorzichtig je bent.