Het pigment van schildluizen en het irriterende goedje dat in chilipepers zit. Dat smeer ik regelmatig op mijn lippen. Want dat schildluizen-ingrediënt maakt ze mooi rood. Het nare spul van de chilipeper zwelt ze net een tikje op, waardoor ik (volgens de reclamebeelden) lippen krijgt die kunnen concurreren met die van Angelina Jolie. Ik wist dat niet. Goed, ik wist wel wat voor metamorfose een lippenstiftje kan veroorzaken, maar dat dat te wijten is aan schildluizen en chilipepers? Ik had geen idee.

De ingrediënten van lippenstift. Bron: Compound Interest
De ingrediënten van lippenstift. Bron: Compound Interest

Compound Interest

Het is een mooi voorbeeld van wat je kunt leren van Compound Interest, een blog van de Britse scheikundedocent Andy Brunning. Brunning onderzoekt uit welke ingrediënten en substanties onze dagelijkse producten bestaan, en zet zijn vondsten uiteen in heldere graphics.

Brunnings heeft al talloze producten op een rijtje gezet. Mijn andere favoriet is rode wijn, maar er is voor elk wat wils: van smartphone tot de heerlijke geur van bacon.

Kunnen ­gedachten de bron zijn van fysieke klachten?
LEES OOK

Kunnen ­gedachten de bron zijn van fysieke klachten?

Sebastiaan van de Water zocht uit hoe wetenschappers het nocebo-effect proberen te begrijpen en onder de duim proberen te houden.

Lees ook: