Afgelopen zondag was het zover. De première van Cosmos vond plaats op de Nederlandse televisie. Voor wie de aankondiging op deze blog, de bushokjesposters én de constante reminders van die ene nerdige vriend heeft gemist: Cosmos is een nieuwe variant van de ooit razend populaire sterrenkunde-serie die Carl Sagan presenteerde. Tegenwoordig heeft Neil DeGrasse Tyson het stokje overgenomen. Cosmos wordt uitgezonden door National Geographic, op zondag om 22.00 uur.
Ik heb me suf gezocht naar een manier om Cosmos online te kijken. Helaas stelt het web me steeds teleur. ‘Deze video is niet beschikbaar buiten de U.S.’ is het meest voorkomende bericht. Gelukkig kun je wel een glimp van Cosmos opvangen op YouTube. Bovenstaande video onthult een van de populairste aspecten van de serie, namelijk de kosmische kalender.
De vorm van de werkelijkheid
De zoektocht naar een ‘theorie van alles’ leek vastgelopen. Zo’n natuurkundige theorie zou een verklaring moeten bieden ...
Kosmische kalender
Deze jaarkalender stelt de tijdlijn van het universum voor. Op 1 januari, middernacht, vindt de oerknal plaats. Dit moment, het nu, wordt gemarkeerd op 31 december. Op deze schaal ontstaat de Melkweg op 15 maart. De zon en sterren vormden zich op de laatste dag van augustus. De aarde komt in mid-september om de hoek kijken. Mensen bestaan slechts in de laatste vijf tot tien minuten van 31 december.
Carl Sagan maakte de kalender populair, en Neil DeGrasse Tyson heeft hem nu gepimpt. Tyson gebruikt de laatste kennis over de leeftijd van het universum, dus Sagans kalender die ooit 15 miljard jaar besloeg is teruggebracht tot 13,8 miljard jaar.
Trek in meer?
Heb je de smaak te pakken gekregen? Aankomende zondag is Cosmos weer te zien. Er zijn nog twaalf delen van de serie te gaan.