Homepage Scale of the Universe

Heb je je ooit afgevraagd of een Tyrannosaurus rex in een sequoiaboom zou kunnen klimmen? Hoeveel rijstkorrels er in de maan passen? En of een blauwe vinvis in een Boeing 747 past? Als het antwoord ‘ja’ is, dan is de website The Scale of the Universe echt iets voor jou. Is het antwoord ‘nee’? Bereid je maar voor, want zodra je de site hebt geopend, borrelen zulke vragen vanzelf op.

De website geeft je een idee over de grootte van alles in het universum – van de allerkleinste deeltjes tot de allergrootste structuren in de kosmos. The Scale of the Universe doet daardoor wat denken aan de video Powers of Ten uit de jaren ’70. Het grote verschil is dat The Scale of the Universe een interactieve kaart is, waarop je zelf kunt in- en uitzoomen. Ook kun je op de objecten klikken om er zo meer over te lezen. Dat zorgt ervoor dat de website nooit gaat vervelen, en moeiteloos een plekje in je favorieten verovert.

Kernfusieonderzoekers behalen mijlpaal met lasers
LEES OOK

Kernfusieonderzoekers behalen mijlpaal met lasers

Een gecontroleerde fusiereactie heeft voor het eerst meer energie opgewekt dan erin werd gestopt. Het is een grote opsteker voor laserfusie.

Daarnaast leer je er ook nog wat van. Zo kun je op onderstaande afbeeldingen zien dat die T. rex het wel kan schudden. De blauwe vinvis in de Boeing heeft een betere kans van slagen, maar het arme beest zal zich wel erg klein moeten maken om in de romp te passen. En hoeveel rijstkorrels passen er nou in de maan? Dat zijn er heel, héél veel. 1,43 x 1027 korrels, om precies te zijn – ongeveer een miljard keer een miljard keer een miljard.