Wie de jaren zeventig heeft meegemaakt kent hem gegarandeerd – de groovy lavalamp. Ook in de jaren negentig stond deze bubbelende massa in talloze slaapkamers, toen de lamp opeens een comeback maakte. Tegenwoordig liggen de lampen in dozen op zolders of zijn ze jaren geleden weggegooid. Hoe dan ook, we zien ze niet veel meer. En dat is behoorlijk zonde. Want wie wil nu niet nog één keer kijken naar die hypnotiserende bubbels?

Met het bovenstaande proefje maak je binnen een mum van tijd weer je eigen lavalamp. De proef is simpel, maar het resultaat mag er wezen. Het enige nadeel is dat deze improvisatie-lamp maar een korte tijd zal bubbelen. Wie een professioneler resultaat wil, moet aan de slag met kaarsenwas, een gloeilamp en tetrachlooretheen (een stof die wordt gebruikt bij het chemisch reinigen van kleding). Hoe je met die ingrediënten een echte lavalamp bouwt, vindt je hier op de site van Techsmart, of hier.

De jacht op de verloren oertaal van Europa en Zuid-Azië
LEES OOK

De jacht op de verloren oertaal van Europa en Zuid-Azië

Bijna de helft van de wereldbevolking spreekt een taal die behoort tot een en dezelfde grote taalfamilie. En van die imposante stamboom weten we steed ...