Hoe ziet de mens er in de toekomst uit? Dat blijkt een vraag te zijn die heel verschillende mensen bezighoudt. Veel sciencefiction schrijvers denken dat ons brein zal blijven groeien, waardoor we gigantische hoofden krijgen. Een soort alien-kop op onze menselijke lijven, dus.

Het zangduo Zager & Evans, dat in de eind jaren zestig scoorde met hun hit In the Year 2525, sluit zich daarbij aan. ‘You ain’t gonna need your teeth, won’t need your eyes’, zong het duo. ‘Your arms hanging limp at your sides. Your legs got nothing to do, some machine is doing that for you.’ Oftwel, terwijl de luxe toeneemt, zal onze ooit atletische lichaam aftakelen tot een zielig hoopje.

Was het grootste dier ooit een zeereptiel uit het trias?
LEES OOK

Was het grootste dier ooit een zeereptiel uit het trias?

Vleesetende reptielen die 200 miljoen jaar geleden de zeeën regeerden, waren misschien de grootste dieren die de aarde ooit hebben bevolkt.

Ook wetenschappers speculeren wel eens hoe de mens zal veranderen – met een schuin oog op de mogelijkheid dat genetic engineering de toekomst heeft. Genoomdeskundige Alan Kwan opperde ooit de mogelijkheid dat de mens het zonnestelsel zal koloniseren. Als we verder van de zon leven, zullen grotere ogen handig blijken om genoeg zonlicht te zien. Kwans onschuldige speculaties haalden het nieuws als wetenschappelijke voorspelling, maar Kwan maakte al snel duidelijk dat hij deze fantasie nooit als ‘wetenschappelijk’ probeerde te verkopen.

 

De 'toekomstmens', zoals Alan Kwan het voorspelde. De onschuldige speculatie kwam in het nieuws als wetenschappelijke voorspelling.  Bron: Nickolay Lamm
De ‘toekomstmens’, zoals Alan Kwan het voorspelde. De onschuldige speculatie kwam in het nieuws als wetenschappelijke voorspelling.
Bron: Nickolay Lamm

Maar wat is nu waarheid, en wat is fictie? In bovenstaande aflevering van Big Think probeert fysicus Michio Kaku het antwoord te geven. Zullen we veranderen? Of blijven we hetzelfde, misschien een tikje saaie ras?