Help, ik word oud. Onderzoekers aan de universiteit van Hertfordshire onderzochten het gebruik van breedbandinternet, en keken daarbij naar mensen van 50 jaar ouder. Silver surfers, zo noemen ze die. In eerste instantie denk ik bij die term aan die engerd in comics en een film van de Fantastic Four, maar ze bedoelen wat anders. Nu ik pas 50 ben geworden, ben ik blijkbaar ook een silver surfer.

Alhoewel volgens Eurostat het percentage huishoudens in het Verenigd Koninkrijk met breedbandtoegang niet veel lager is dan in Nederland (69% tegen 77%, België scoort lager met 63%), vormt blijkbaar het tegenvallende percentage ouderen met snel internet daar een bron van zorg. Volgens de onderzoekers – mede gesponsord door Microsoft – is er sprake van een digitale scheiding qua leeftijd, net zoals die er is tussen hoogopgeleid en laagopgeleid, of gefortuneerd en arm.

De ondervraagde zilveren surfers hebben doorgaans een hoog inkomen en een goede opleiding, en maken zich weinig zorgen over technologie en jargon. Snel en onbeperkt toegang tot internet, dat vinden ze veel belangrijker. Sociale communicatie vormt voor deze groep een belangrijke online bezigheid. Daarbij krijg ik het visioen van een oma die via Skype dagelijks de kleinkinderen een verhaaltje voorleest. Ik voel me in ieder geval zelf nog steeds geen silver surfer.

Is obesitas dankzij een nieuw medicijn binnenkort definitief verleden tijd?
LEES OOK

Is obesitas dankzij een nieuw medicijn binnenkort definitief verleden tijd?

Een nieuw type medicatie zorgt ervoor dat de ­kilo’s eraf vliegen. Als we de resultaten van wetenschappelijke experimenten mogen geloven, dan is er ...

Voor het overbruggen van de digitale scheiding kunnen de Britse onderzoekers denk ik beter achterhalen welke barrières moeten worden geslecht voor al die ouderen die nog niet als silver surfer supersnel internetten.

Overigens heeft Eurostat ook nog een tabel met de breedbandpenetratiegraad (mooi voor Scrabble), ofwel het aantal snelle internetverbindingen per honderd inwoners. Daarin scoort Nederland 37,7, en het Verenigd Koninkrijk 28,8 en België 28,3. Zo te zien kan de liefhebber vervolgens het aantal mensen per huishouden nagaan.