Schokkende beelden uit Bolivia. Het Poopomeer was ooit het op één na grootste van Bolivia, maar is nu volledig opgedroogd, laat NASA zien op sprekende foto’s

Popomeer in 2013. Bron: NASA
Popomeer in 2013. Bron: NASA
Het uitgedroogde meer in 2016. Bron: NASA.
Het uitgedroogde meer in 2016. Bron: NASA.

Alleen het bekende Boliviaanse Titicacameer was tot voor kort groter, maar op dit moment is het Poopomeer volledig opgedroogd. Het bovenste beeld rechts werd in april 2013 gemaakt door de aardobservatiesatelliet Landsat 8 van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa. Diezelfde satelliet schoot in januari 2016 het onderste beeld, waarop te zien is dat het meer volledig is opgedroogd. De gemiddelde oppervlakte van het popomeer was ooit ongeveer 1340 km².

Levenloze waterdieren

Het droogvallen van het meer geeft aanleiding tot bizarre beelden. In wat alleen nog omschreven kan worden als een woestijnachtige vlakte liggen her en der omgeslagen bootjes. Verspreid over de grond vind je bovendien overal de levenloze lichamen van voormalige waterdieren.

Werp in april een blik op de diepe ruimte
LEES OOK

Werp in april een blik op de diepe ruimte

Sterrenkundejournalist Govert S ...

Hoewel het droogvallen een catastrofe is voor zowel de natuur als voor de lokale bevolking die het meer bevisten, is het te gemakkelijk om direct met de vinger naar de opwarming van de aarde te wijzen. De ramp lijkt namelijk het gevolg van een toevallige samenloop van omstandigheden.

Ecosysteem

Uit het meer werden bijvoorbeeld grote hoeveelheden water afgevoerd om elders te worden ingezet om onder andere boerderijen te irrigeren. Daarnaast verdampt uit het meer standaard sowieso al enorm veel water door het warme klimaat. Die afvoer moet worden gecompenseerd tijdens het ‘natte seizoen’, die typisch in december begint.

Dit jaar is het gebied echter nog steeds kurkdroog. De Boliviaanse regering riep het meer daarom deze week uit tot rampgebied. Het is overigens niet de eerste keer dat het Poopomeer volledig is drooggevallen. In 1994 gebeurde dat voor het laatst. Het duurde toen enkele jaren voordat het water weer terugkeerde en nog langer voordat de ecosystemen in het gebied volledig herstelden.

Bekijk de bizarre beelden hieronder:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Meer lezen: