Wist je dat je zelf de snelheid van het licht kunt bepalen? Je hebt geen gigantisch laboratorium nodig. Met een magnetron en een bordje vol marshmallows kom je een heel eind. In het onderstaande filmpje krijg je de nodige instructies.

Waarom werkt het?
Licht is elektromagnetische straling. De magnetron gebruikt zulke straling om je eten te verwarmen. Omdat de straling zich gedraagt als golven, zullen er golfpieken en –dalen ontstaan in je bordje met marshmallows.

NOS-weerman Peter Kuipers Munneke: ‘Rond het IJsselmeer is het straks als het Gardameer’
LEES OOK

NOS-weerman Peter Kuipers Munneke: ‘Rond het IJsselmeer is het straks als het Gardameer’

De aarde warmt op door een ‘koolstofdeken’ om de aarde. Maar waarom is dat zo? Meteoroloog en NOS-weerman Peter Kuipers M ...

Gespot_10X_straling

Op sommige punten (met rood aangegeven in de afbeelding) staat de golf in de magnetron vrijwel stil. Precies tussen die punten in zijn de stralingspieken en –dalen juist het grootst. In de video worden deze plekken hotspots genoemd. De marshmallows op die plek krijgen de grootste ‘klap’ van de straling. Ze kleuren als eerste bruin.

Je kunt op deze manier dus nagaan hoe groot de golflengte van de elektromagnetische straling in je magnetron is: twee keer de afstand tussen de hotspots. Een simpele formule geeft je vervolgens de snelheid van de magnetronstraling. De snelheid in meter per seconde = de stralingsfrequentie in hertz (zie specificaties magnetron) x golflengte in meter (zie hotspots).

De werkelijke snelheid van het licht is zo’n 299.792.458 meter per seconde. Ik ben benieuwd hoe nauwkeurig de magnetronmetingen zullen zijn!