Sinds kort staat het elke week voor mijn deur: een pakket met biologische groente, fruit, aardappelen, eieren én – onmisbaar – een dubbelzijdige A4 van gerecycled papier met recepten als witloftarte tatin of bietenstampot met geitenkaas en walnoot.

De aanleiding om met dit pakket in zee te gaan, vormde de schooltuin van mijn oudste dochter. Vorig jaar mocht ze een seizoen lang groente telen op een strook van één meter breed en vijf meter lang. Vol trots kwam ze thuis met de eerste oogst van snijbiet.

Snijbiet?! Wat is dat nou voor groente en wat kan ik ermee klaarmaken? Terwijl de groente grondig lag te ontzanden in de gootsteen (en de slakken een droog heenkomen zochten), ging ik op zoek naar een lekker snijbietrecept op internet. Die avond hebben we de snijbiet met knoflook en een uitje geroerbakt.

Was het grootste dier ooit een zeereptiel uit het trias?
LEES OOK

Was het grootste dier ooit een zeereptiel uit het trias?

Vleesetende reptielen die 200 miljoen jaar geleden de zeeën regeerden, waren misschien de grootste dieren die de aarde ooit hebben bevolkt.

Elke week kwam mijn dochter thuis met een nieuwe oogst en werd ik steeds enthousiaster over al die groenten die ik niet kende of in geen jaren gegeten had. Al snel heb ik me aangemeld bij een handelaar in biologische groente als vervolg op de aanvoer van onbespoten, verse groente uit de schooltuin.

En terwijl ik tegenwoordig niet meer blik of bloos bij winterpostelein, pastinaak of schorseneer vraag ik me steeds vaker boven de pannen af wat nou de voor- en nadelen zijn van ons nieuwe eetpatroon. Wat zegt de voedings- en milieuwetenschap hierover?

In ieder geval eten we afwisselender en dat is tip nummer één van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Daarnaast is het heel vers en lekkerder, vindt het volwassen deel van het gezin. De kinderen moeten er wel erg aan wennen, na jarenlang alleen maar kindvriendelijke groente voorgeschoteld te hebben gekregen. Maar in het Kinderboekenweekgeschenk van het afgelopen jaar (‘De wraak van het spruitje’) vertellen onderzoekers van de universiteit van Wageningen dat kinderen aan bijna iedere smaak kunnen wennen, al moeten ze het soms wel tien keer proeven. Dus houd ik stug vol.

Hoe het verder zit met de voor- en wellicht ook nadelen van dit biologisch pretpakket weet ik nog niet precies, maar dat ga ik uitzoeken. Hierover wellicht binnenkort dus meer.