Fans van Fallout, hou je vast. De Pip-Boy 3000 bestaat nu echt! Voor de niet-ingewijden onder ons: de Pip-Boy is een apparaat uit de post-apocalyptische spelserie Fallout. Het apparaat, dat om de arm van je spelpersonage zit, vertelt je alles over ‘jouw’ gezondheid, locatie en de hoeveelheid schadelijke straling die je tijdens je avonturen hebt ontvangen.

De Pip-Boy 3000.
De Pip-Boy 3000.

Een team van gamers en ontwerpers bedacht dat het reuze handig is zo’n apparaat in het echte leven te hebben. Zij maakten daarom hun Pip-Boy 3000 tijdens hun deelname aan Nasa’s Space App Challenge. Nasa vraagt iedereen die deelneemt aan deze wedstrijd om draagbare technologie voor astronauten te maken.

De interface van de Pip-Boy laat zien wat de omgevingstemperatuur, -druk en -vochtigheid is.
De interface van de Pip-Boy laat zien wat de omgevingstemperatuur, -druk en -vochtigheid is.

De Pip-Boy is daarvoor prima geschikt. Hij bevat een geigerteller (een stralingsdetector), kaarten van de omgeving en sensoren die metingen doen aan de omgevingstemperatuur, -druk en -vochtigheid. Het apparaat laat nog net geen health bar of damage treshold zien.

De Pip-Boy kan de informatie doorsturen naar een computer. Zo kan Houston bijvoorbeeld in de gaten houden wat de omgevingsfactoren van hun astronauten zijn. Via de computer kunnen ze ook een bericht sturen naar de gebruiker.

Wat gaan we merken van een actievere zon?
LEES OOK

Wat gaan we merken van een actievere zon?

Wetenschapsjournalist Bruno van Wayenburg zocht uit wat voor streken we de komende tijd van onze zon kunnen verwachten.

Wil je ook je eigen Pip-Boy? De makers van dit apparaat gebruikten een 3D-printmodel dat hier beschikbaar is. De geigerteller en sensoren zul je er zelf nog in moeten bouwen.

Lees ook: