Hoe komen wetenschappers tot dat ene inzicht dat het verloop van hun carrière bepaalt? Daarover vertellen ze in de rubriek Eureka, elk weekend in het AD, verzorgd door de redactie van New Scientist. Deze keer: Marcel van de Poll, chirurg-intensivist van het Maastricht UMC+.

‘Sommige wetenschappers krijgen spontaan een eureka-moment. Liggend in bad zien ze opeens het licht. Bij ons was het anders, en duurde het meer dan acht jaar.

Ik doe mijn onderzoek naast mijn klinische werk, waarin ik me onder andere heb gespecialiseerd in de zorg voor ernstig zieke patiënten.

Kunnen pillen en supplementen je microbioom een boost geven?
LEES OOK

Kunnen pillen en supplementen je microbioom een boost geven?

Dit is wat je moet weten over de middeltjes die de gezondheid van je darmmicrobioom beloven te herstellen.

Uiteindelijk vind ik het belangrijk dat resultaten van basaal onderzoek relevant zijn voor de klinische praktijk. Je kunt met verschillende modellen uitzoeken hoe het lichaam werkt, en dat is zeker belangrijk, maar uiteindelijk gaat het erom dat die bevindingen iets betekenen voor de patiënt.

Marcel van de Poll

Ik werk met ernstig zieke patiënten op de IC die beademd worden, en voeding krijgen via een sonde. Er zijn verschillende voedingen, samengesteld met een balans tussen koolhydraten, vetten en eiwitten. Omdat IC-patiënten spiermassa verliezen, weten we dat eiwitrijke voeding nodig is om die weer op te bouwen, maar hoeveel eiwit moet je nu daadwerkelijk toedienen?

Hier in Nederland bevat de voeding doorgaans 1,3 gram eiwit per kilogram, maar de Amerikaanse richtlijn adviseert op basis van onderzoek met beperkte bewijskracht om tot 2 gram eiwit per kilogram voor te schrijven.

Maar is meer ook echt beter? Dat vroegen we ons acht jaar geleden af. Vervolgens zijn we deze onderzoeksvraag gaan pitchen, hebben we subsidies verworven en het onderzoek uitgevoerd in Nederland en België. We volgden de patiënten tot een half jaar na ziekenhuisopname. 

En wat bleek? Patiënten die 2 gram eiwit per kilo kregen voorgeschreven, beoordelen hun levenskwaliteit met een lager cijfer. Ook gaf de hogere eiwitdosering aanleiding tot een vertraagd ontslag uit het ziekenhuis. Meer is dus zeker niet altijd beter. 

Deze bevindingen zijn vorige maand gepubliceerd in The Lancet. Ik verwacht ook aanscherping van de internationale richtlijnen.’