Getallen – wie houdt er niet van. Ik in elk geval wel. Helemaal wanneer die getallen, zoals het in de wetenschap gaat, ook nog iets zeggen over de wereld om je heen. Op de redactie hadden we daarom de grootste lol met het weerstation ‘BF-7’ van Bresser, die het weer in tastbaar exacte termen op z’n scherm tovert. We kunnen het daarom van harte aanbevelen als superdeal van deze maand

Dit weerstation houdt ons al dagen - op een leuke manier - van het werk
Dit weerstation houdt ons al dagen – op een leuke manier – van het werk. Bestel ‘m nu in onze webshop.

Terwijl ik dit schrijf is het 21,3 graden. De luchtvochtigheid is 57 procent, en die waarde is behoorlijk stabiel. De luchtverzameling boven onze hoofden oefent een druk uit van 1015,3 HectoPascal – een waarde die 18 uur geleden nog 2 HectoPascal lager was. De zon gaat vandaag op om 5:17 en onder om 21:32. Het is nieuwe maan.

Dumpgevaar
LEES OOK

Dumpgevaar

China laat ruimtepuin terug op aarde vallen zonder enig idee te hebben waar het landt. Is dat verantwoord?

Het weerstation is gelukkig - het is hier vandaag goed toeven!
Het weerstation is gelukkig – het is hier vandaag goed toeven!

Wie houdt van dit soort getallen, valt met het Bresser weerstation met de neus in de boter. Ongegeneerd staren naar de veranderende (of juist stabiele) getalletjes werd in de paar dagen dat we het weerstation hier op de redactie hadden staan al snel een gedeelde hobby. En, verrassend: het weerstation vertedert zelfs af en toe. Op basis van de temperatuur en luchtvochtigheid bepaalt de BF-7 of het een beetje goed toeven is op je huidige locatie. Op dit moment staart een smiley ons enthousiast aan met de melding ‘COM’ – kort voor ‘comfortable’, plezierig, dus. Maar als de luchtvochtigheid te hoog is – vlak voordat het vorige week hier ging regenen, bijvoorbeeld – kijkt de Bresser je beteutert aan met een verdrietig hoofdje en de mededeling ‘wet’. Ahhhh, zielig!

Serieus apparaat

De buitensensor meet de temperatuur en luchtvochtigheid. Wij zetten 'm lekker beschut onder een bankje op ons balkon, maar je kunt 'm ook aan de muur hangen.
De buitensensor meet de temperatuur en luchtvochtigheid. Wij zetten ‘m lekker beschut onder een bankje op ons balkon, maar je kunt ‘m ook aan de muur hangen. Pas trouwens wel op dat je ‘m niet te ver van het basisstation monteert, want dan raken het buiten- en binnenstation de verbinding met elkaar kwijt.

Afgezien van die guitige feature is dit weerstation verder een serieus ogend apparaat waar je je inwendige weer-nerd op kunt loslaten – heerlijk. Het enige jammere is dat het apparaat geen grafiekjes voor je tevoorschijn kan toveren om bijvoorbeeld temperatuurtrends in kaart te brengen. Maar: het houdt wel de geschiedenis voor je bij zodat je gemakkelijk 24 uur het verleden in kunt duiken. En geef nou toe: zelf aan de slag met grafiekjes – geautomatiseerd op de computer of old school met de hand op grafiekpapier – is misschien nóg wel leuker. Ik weet dus wel wat wij hier de komende tijd gaan doen.

Tijdelijke superdeal

Deze maand is de Bresser BF-7 extra goedkoop in onze webshop! Bestel ‘m vandaag nog!

  • Wat? Bresser BF-7 weerstation
  • Meet temperatuur (-50 tot +50 graden Celcius met 0,1 graden resolutie), luchtvochtigheid (25% tot 95% met 1% resolutie) en luchtdruk (750 tot 1100 HectoPascal)
  • Wat kost het? €87,50 (alleen tijdens de superdealperiode)

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees verder: