Als gebruiker van mobiele diensten wil je niet afgeluisterd worden. De recent uitgebrachte iPad, en ook de andere draadloze Apple-producten iPhone en iPod zijn kwetsbaar, zo blijkt volgens De Standaard uit onderzoek van het Franse Vupen Security, en Apple werkt met man en macht aan een patch die het probleem moet verhelpen.

Concurrent Research in Motion zit ondertussen ook met een probleem. Zijn Blackberry, met Obama als een van de meest vooraanstaande gebruikers, is geliefd omdat het zeer geschikt is voor e-mail, naast dat je ermee kunt bellen. Nu met de snelle opmars van smartphones van Apple en de androids van andere fabrikanten, moet Research in Motion langzaam maar zeker ook met de stroom meegaan: het nieuwste model bevat zowel een fysiek als een virtueel toetsenbord.

Die modernisering is echter nog niet het grootste probleem: diverse landen zoals de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi Arabië verklaarden de Blackberry als een ongewenst technisch hulpmiddel. Dat scheelt een hoop klanten. Dat komt niet vanwege de kwetsbaarheid, maar juist omdat de veiligheidsdiensten de versleuteling van de Blackberry-communicatie niet kunnen kraken. Research in Motion in het Canadese Ontaria kan dat evenmin – het weet de individuele sleutels niet.

Waarom we jonge en oude dieren niet over één kam moeten scheren
LEES OOK

Waarom we jonge en oude dieren niet over één kam moeten scheren

De verschillen tussen jonge en ­oudere individuen kunnen zó groot zijn, dat ze tot verschillende ecologieën behoren, stelt ecoloog André de Roos.

Betere reclame bestaat er denk ik niet, als je de privacy van je klanten hoog in het vaandel hebt staan. Tja, als ik me zorgen maak of mijn draadloze communicatie wel veilig is, kan ik denk ik beter een Blackberry dan een iPhone aanschaffen. En dan natuurlijk buitengewoon nieuwsgierige landen in het Midden-Oosten mijden.